Общество

Валентин Попов: Има сериозен проблем с техническото оборудване на граничните полицаи

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Голямата част, преобладаващото мнозинство, които работят там са много добре подготвени. Също толкова добре подготвени са командировани колеги от други структури на гранична полиция – тези, които се занимават специално с гранично наблюдение. Що се отнася обаче до колеги от други структури на МВР при тях нещата стоят по-различно.

Това заяви в Euronews PrimeTime Валентин Попов – председател на синдикалната организация на МВР.

„При обучението и подготовката на колеги, които не се занимават пряко с гранично наблюдение, а са командировани на турската граница, определено има проблем“.

Също толкова важен и още по-сериозен е проблемът с техническото обезпечаване и оборудването. Няма област в тази сфера, в която да няма проблеми и то сериозни – поддръжката на автопарка е сериозно затруднена, а автопаркът определено не е нов и автомобилите са сериозно амортизирани.

„Проблем има с комуникационните средства. Има райони в непосредствена близост до границата, където няма покритие, нито от мобилните оператори, нито на системата TETRA на МВР, която тя използва за комуникация“, добави Попов.

Дори с елементарното униформено облекло и с него има проблеми – и то не стига, и то не е достатъчно. Колегите са принудени да си купуват един куп неща, за да са повече или по-малко подготвени, за да си изпълняват задълженията.

„В момента служителите на най-ниските йерархични нива са с една четвърт по-малко, отколкото бяха през 2010 г., а работата им нито е намаляла, нито е станала по-проста и по-елементарна, а по-скоро тъкмо обраното и в двете посоки“, коментира още Попов.

Според него отговорните за сегашното положение са „едни хора, които наричаме политици и се занимават основно с управлението на държавата“.

По думите на Попов са необходими минимум 1000 човека, за да се подсигурят границите ни, като новите служителите трябва да бъдат обучени, екипирани и оборудвани.

„За да бъдат достатъчно добре подготвени е нужно много време, между половин и една година“, каза още той и посочи, че оградата може да спира животни, но не и хора, а същевременно пътищата към границата са в окаяно състояние

Целия разговор вижте във видеото.