Свят

Световни лидери приветстваха победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Нова ера на надежда и бъдеще и победа на равенството и хуманизма - така коментираха световните лидери победата на Лула да Силва на президентските избори.

Бразилия, най-голямата страна в Южна Америка, избра новия си президент. След балотаж в неделя той става държавен глава на Бразилия за трети път. Десетки лидери на континента и от други части на света поздравиха Лула да Силва.

"Да живее Лула", написа колумбийският президент Густаво Петро в Twitter. От Аржентина - Алберто Фернандес обяви избора на Лула за началото на "нова ера на надежда и бъдеще" в историята на Латинска Америка. АндрЕс Обрадор - президентът на Мексико, обяви победа на "равенството и хуманизма".

Американският президент Джо Байдън също поздрави новия си колега и нарече изборите в Бразилия "свободни, честни и надеждни". Канадският премиер Джъстин ТрюдО заяви, че очаква с нетърпение работата си с Лула и укрепването на отношенията между двете страни. От Франция Еманюел Макрон коментира, че изборът на Лула "открива нова глава" в историята на Бразилия. Испанският премиер Педро Санчес нарече победата движение към "напредък и надежда". 

Лула Да Силва стана президент на Бразилия за трети път след последния си мандат, който приключи през 2010 година. Той спечели вота с около 2% преднина спрямо съперника си - досегашния държавен глава Жаир Болсонаро.