Свят

Бразилски адвокат: Ще останем неутрални към конфликта в Украйна, независимо кой спечели балотажа тук

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Остават две седмици до балотажа на президентските избори в Бразилия. Един срещу друг ще застанат досегашният държавен глава Жаир Болсонару и Луиз Лула да Силва, управлявал страната между 2003 и 2010 година. И двамата имат управленски опит, но са с коренно различни разбирания за начина, по който трябва да се ръководи държавата. Лявото и дясното се изправят един срещу друг на 30-ти октомври, а в опит да разберем какви са настроенията в Бразилия, екипът ни се свърза с бразилския адвокат Андре Оливейра. Вижте интервюто на Георги Карамфилов с него. 



Господин Оливейра, какво е общественото мнение в Бразилия и цялостното отношение към двамата кандидат-президенти Жаир Болсонару и Луиз Лула да Силва само няколко седмици преди решаващия вот?

Луиз Лула приключи своя президентски мандат през 2010 година като най-популярния държавен глава в историята на страната. Но впоследствие той се превърна в противоречива личност. Неговият наследник на президентския пост – Дилма Русев, която, както е знаете, е дъщеря на български имигрант, държавата беше ударена от тежка рецесия. Самият Лула беше разследван и осъден за това, че е подкупил други официални лица. Впоследствие тази присъда беше отменена, но в очите на много хора това не го разграничи от корумпирания елит. Болсонару също е много противоречива фигура. Той реализира по-слаб резултат заради консервативните си политики. Имайки предвид профила и на двамата кандидати, можем да кажем, че изборите и общественото мнение са много поляризирани. Но бих могъл да кажа, че се справяме, въпреки тежките времена, изборите минават леко.

Много е интересно това, което казвате, че и двамата кандидати са противоречиви. Ако в момента направим един хипотетичен разрез на обществото в Бразилия, какво според вас ще видим? И ако използваме това за основа, как двамата кандидат президенти всъщност привличат своя електорат?

Лула е ляв политик, който преди това е бил лидер на синдикатите. Неговата политика включва сериозно законодателство за предпазването на Амазонската джунгла. Той иска Бразилия да се върне към многостранните международни отношения с другите държави. Неговите по-зелени политики в действителност са предпочитани от много хора, но пък други не харесват близките му отношения с режими като тези в Куба, Никарагуа и Венецуела. Така че отношението към него е полярно. Това обаче важи и за Жаир Болсонару. Той е крайнодесен популист, бивш военен, който се кълне, че ще се бори с джендър идеологията. Той иска обикновените граждани да има достъп до оръжия. Освен това през последните години Бразилия значително ускори процеса по обезлесяване на Амазонската джунгла, а тя е най-голямата тропическа гора в света. Правителството на Болсонару намали разходите за превенция на това обезлесяване на джунглата. Той твърдеше и че няма Ковид. Така че със сигурност обществото е разделено между тези двамата. Те са коренно различни в начина си на поведение и политиките, които искат да водят. И на бразилците им е трудно да изберат. Единият е по-консервативен, а другият е доста по-либерален.

Някои експерти казват, че Болсонару е събрал по-голяма подкрепа, отколкото се е очаквало. Разликата между него и Лула е не повече от 5%. През годините той беше подложен на много критики и имайки предвид това, защо според Вас той отново успя да събере значителна подкрепа?

Както вече споменах страната ни беше ударена от много тежка рецесия, а Лула бе разследва и осъден за корупция. Тази присъда, отново казвам, беше отменена, но това не променя факта, че немалко хора го смятат за корумпиран. Немалко хора не са и съгласни с начина, по който той управляваше страната и хората, които му бяха съюзници. Вотът за Болсонару, не означава точно подкрепа за него, а е по-скоро анти-Лула. Други пък гласуват за Луиз Лула да Силва, защото не подкрепят Болсонару. Тези групи стоят от двете страни на везната. Така че гражданите гласуват в зависимост от това колко е голяма подкрепата за този, когото мразят, а съдят за политика на базата на неговото минало, неговите действия и как е управлявал.

Икономиката и цената на живота са основните приоритети за бразилските избиратели. Какви решения предлагат Лула и Болсонару, за да се справи страната с икономическите си проблеми?

По времето на двата мандата на Лула да Силва държавата претърпя много сериозен икономически прогрес. Тогава имаше много сериозен бум на производството на различни стоки, които сериозно стимулира нашата икономика. Сега той обещава още от същото. Лула иска Бразилия отново да стане сериозен фактор във вземането на икономически решения в глобален мащаб. Той заяви, че правителството ще похарчи сериозни суми, за да гради и подобрява инфраструктурата, което да доведе до икономически ръст. Болсонару пък обещава да се придържа към принципите на свободния пазар и да балансира държавния дълг. Няма да е лъжа, ако кажем, че Болсонару похарчи доста пари за благосъстоянието на гражданите. Освен това той временно наложи и ограничения на обществените разходи. Той е и голям привърженик на приватизацията и смята, че държавата не трябва да има особено голямо участие в икономиката. Той продаде много държавни комапнии като петролната Петробрас. Нито един от двамата кандидати обаче не се е фокусирал върху трудните, но нужни структурни промени в продукцията, за да имаме реален растеж. Техните обещания са доста повърхностни, а цялата кампания е пълна с фалшиви новини, които целят да хвърлят кал по имиджа на противника. Реалните политики за справяне с икономическите проблеми са чак на второ място.

Тук в Европа голяма част от политиките се правят около темата за войната в Украйна. До каква степен този конфликт е важна тема за бразилците и каква е позицията на всеки един от двамата кандидати? Все пак знаем, че Жаир Болсонару имаше доста добри отношения с Владимир Путин.

След разпада на Съветския съюз Русия се превърна в особено важен партньор на Бразилия. В отношенията между Бразилия и Русия за нас са особено важно доставките на изкуствени торове, които получаваме от Руската федерация. Бразилия е най-големият производител и износител на соеви зърна. Въпреки това страната ни внася 85% от изкуствените торове, от които се нуждае. Ние произвеждаме и царевица, и захарна тръстика. А Русия ни доставя 25% от общо 4 милиона тона изкуствена тор на година, която Бразилия внася. Така че войната е наистина важна тема за нас. Болсонару има прагматична позиция спрямо конфликта, а на моменти амбивалентна. Експертите казват, че тази негова позиция е базирана на националния интерес, дипломатически отношения, както и електоралните нагласи. И въпреки несъгласието на САЩ, Болсонару посети Владимир Путин в Москва и то само седмици преди старта на войната. Луиз Лула да Силва пък иска преговори между Русия и Украйна. Това е неговата позиция. Само че на този етап не е изяснил как си представя това да стане. В интервю за списание Тайм по-рано тази година той заяви, че Володомир Зеленский е точно толкова отговорен за войната, колкото и Владимир Путин. Защото по време на война няма само един виновен. Ако бъде избран Лула най-вероятно ще прави това, което правеше Болсонару. Ще лавира между двете страни в зависимост от това, кое е най-изгодно за нашата страна. Бих могъл да кажа, че по отношение на дипломацията Бразилия е по-скоро неутрална. Това винаги е било така през цялата ни история. Когато става дума за чужди конфликти ние сме неутрални и не заемаме страна.