The Cube

The Cube: Избори в Бразилия

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Как изборите за президент на Бразилия ще окажат влияние на околната среда – разказва Мария Кръстанова в The Cube.

 

Избори имаше не само в България, имаше и в другия край на света. Вчера и в Бразилия се проведоха избори, само че президентски. Бившият президент на левицата Луис Инасио да Силва поведе в резултатите пред крайнодесния си опонент и досегашен президент на Бразилия Болсонаро. Краят на октомври двамата ще се изправят отново един срещу друг на балотажа.

Интересно е, че може би за пръв път политическият избор, който ще направят бразилците, ще рефлектира директно и сериозно на природата. Потребители на социалните мрежи оприличават избора между тях като проблема с глобалното затопляне- дори да Силва да спечели, Болсонаро вече е нанесъл достатъчно щети. Това сравнение не е случайно. Откакто Болсонаро встъпи в длъжност през 2019 г., рекордите за обезлесяване бяха многократно счупени, тъй като администрацията му провеждаше политика на дерегулация на околната среда.

Въпроси като рязко покачващата се инфлация и нивото на глада са сред основните в политическия дневен ред, но гласуването е и референдум за бъдещето на Амазония. Ето този потребител на Туитър пък обаче припомня, че изборът не е толкова лесен. Бившият председател на левицата беше осъден за корупционна дейност преди няколко години.