Завръщане след 12 години: Лула да Силва стана отново президент на Бразилия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Близо 20 години след първото си избиране за президентския пост Луиз Инасио Лула да Силва отново застава начело на Бразилия. При 100% преброени бюлетини левият кандидат печели 50,9% от гласовете спрямо 49,1 на сто за крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро. На оспорвания балотаж 2 млн. повече бразилци са гласували за да Силва в сравнение със съперника му.

Намираме се в края на най-важните избори за страната ни. Избори, които поставиха лице в лице два различни, национални проекта и днес единственият победител е бразилският народ. Тази победа не е моя или на моята Партия на работниците, нито на партиите, които ме подкрепиха в кампанията. Това е победата на едно демократично движение, което се формира над политически партии, лични интереси и идеологии, така че демокрацията победи.

Луиз Инасио Лула да Силва, победител на президентските избори в Бразилия

След обявяването на резултатите стотици привърженици на Лула излязоха на улиците, за да отпразнуват победата.

Лула вече не е автентичен представител на левицата, той е спасение от едно правителство на геноцида, хомофобията, предразсъдъците и расизма.

Сандра Кавалканти, учителка

Лула да Силва, който изкара два последователни президентски мандата в периода 2003-2010 г., обеща да изкорени глада и бедността в Бразилия, както и да обедини разединената страна. Роден в през 1945-а в семейството на шивачка и селскостопански работник, той напуска училище в 5 клас, за да започне работа. 

По-късно влиза в политиката с желанието да защитава интересите на работническата класа. А по време на кариерата си, прекарва близо година и половина в затвора по обвинения в корупция, които по-късно бяха отменени от Върховния съд на Бразилия.

Новият 4-годишен мандат на Лула започва на 1 януари 2023-та.