Euronews Сега

Парламентът в спор кой бави парите по Плана за възстановяване

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Global_And
Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Спорове и обвинения в парламента по темата кой и как бави парите на България по Плана за възстановяване. По искане на ГЕРБ-СДС депутатите  разискваха да задължат ли Министерския съвет в срок от седем дни да внесе всички законопроекти по Плана в парламента, за да може страната ни да получи полагаемото финансиране. От “Възраждане” обаче изразиха притеснение, че с приемането на Плана се закриват въглищните централи в страната.

 

До три години закриване на 40% на ТЕЦ-овете, до 13 години закриване на 100% от ТЕЦ-овете, но много ще се радвам бившите управляващи и тези, които в момента ще подкрепяте този План за възстановяване и устойчивост, отново всички евроатлантици тук да станете и да обясните на народа как точно ще стане това нещо и как ще се справим.

Цончо Ганев, "Възраждане"

ТЕЦ-овете трябва да работят при спазване на екологичните норми, но те са необходими за страната, затова е необходим сериозен анализ.

Джевдет Чакъров, ДПС

Последва и отговор от “Продължаваме промяната”.

 

Това забавяне се дължи и на проведените абсолютно излишни избори през настоящата година, които бяха предизвикани от вас. Второ - когато говорим за енергетиката, рамките на тази енергетика бяха заложени от едно решение, подписано от г-н Борисов.

Николай Денков, ПП

Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави планът. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия, неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани, според мене, с комисиони.

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС

Председателят на парламента Вежди Рашидов се опита да потуши напрежението.

 

В света има три проблема - Близкия изток, Далечния изток и Марица изток.

Вежди Рашидов, председател на НС

От ДБ, БСП и „Български възход“ запазиха мълчание по темата.

При гласуването обаче се прие, че парламентът задължава служебното правителство да внесе до седмица всички законопроекти по Плана. Част от тях служебният кабинет вече одобри на днешното си заседание.