Политика

Спецагенция ще проверява за корупция високите етажи на властта

От Euronews България Euronews България
Zarkov BGNES Снимка: БГНЕС

Нарочна агенция с разследващи функции ще проверява високите етажи на властта, обяви министърът на правосъдието Крум Зарков след днешното правителствено заседание. На него били обсъдени и приети такива промени в антикорупционното законодателство. Предстои те да бъдат внесени в парламента.

 

Този закон трябва да отговори на дълго задавания въпрос защо няма осъдени по високите етажи на властта. Този въпрос зависи и от прокуратурата, и от разследващите. Надяваме се, че поне що се отнася до разследващите, този въпрос ще бъде решен.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието

И уточни, че са предвидени гаранции законът да не представлява нито бухалка, нито чадър.

Текстовете предвиждат агенцията да се оглавява от петима души с петгодишен мандат, които ще се редуват за по година на председателския пост. Двама от тях ще се излъчват от парламента, един от президента и по един от Върховния касационен и Върховния административен съд.

При отказ от страна на прокуратурата да образува разследване по проверка на агенцията, тя ще има право да обжалва това пред съда, добави Крум Зарков. Той уточни, че промените в закона са свързани и с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.