Политика

Гълъб Донев: Инхаус поръчките станаха емблема за източване на държавните пари (ОБНОВЕНА)

От Euronews България Euronews България

Прекратяват се порочните практики, свързани с инхаус процедурите. Спираме възможностите за превъзлагане. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на финансите Росица Велкова.

Това е записано в проект за промени в Закона за обществените поръчки, който служебният премиер Гълъб Донев анонсира в началото на днешното правителствено заседание.

 

 

Вече няма да е възможно едно търговско дружество, което прилага инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва – прозрачно и публично.

Росица Велкова, служебен министър на финансите

Кабинетът одобри и промени в Закона за противодействие на корупцията сред висшите държавни служители.

 

Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество.

Гълъб Донев, служебен министър-председател

Именно ресорната комисия КПКОНПИ се превърна в една от ябълките на раздора, довели до разпад на четворната коалиция и управлението на кабинета „Петков“.

Двата проекта ще бъдат внесени в Народното събрание и трябва да бъдат гласувани от пленарната зала.

Служебният кабинет гласува и отпускането на допълнителни 20 млн. лв. по бюджета на социалното министерство, предназначени за отпускане на еднократни помощи за отопление в размер на 400 лв.