Общество

Разследване за руското влияние в Африка получи награда от Европарламента

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Карол Валад и Климон ди Рома спечелиха наградата „Дафне Каруана Галиция“ за разследванията си за влиянието на руската пропаганда – в сърцето на Африка. И двамата са били кореспонденти в Централноафриканскатa република.

Наградата се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз. Връчва се винаги около 16 октомври – датата, на която малтийската журналистка Дафне Галиция, която отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност беше убита. 

 

В продължение на година и половина отразявахме хуманитарната криза там, която е изключително тежка – повече от половината от населението изпитва сериозна нужда от храна. Отразявахме и геополитическия аспект – руското влияние в страната. Обвиненията за престъпления, извършени от наемни войници, започнаха да стават все по-публични. Тогава решихме и да се фокусираме върху един фактор, който не беше изследван толкова добре – пропагандата и информационната война в Централноафриканскатa Република.

Карол Валад, Le monde

Разкриват, че наемници от Вагнер, установени в сърцето на столицата, Банги организират демонстрации срещу ООН и Франция. Kакто и че контролират медиите, за да прикриват посегателства срещу цивилни. 
В началото на март, малко след началото на войната, на хиляди километри от Украйна, десетки демонстранти развяват руското знаме – по улиците на Банги. Но как се стига дотук? 

 

Информационната война започна, когато руските наемни войници започнаха да контролират някои местни медии и използваха пропагандни методи, за да оправдаят своето присъствие в страната. Започна се с платени статии, които ги възхваляват и представят като освободители, но в същото време имаше пълна тишина относно престъпленията, в които бяха обвинени. Ситуацията придоби още по-големи размери, когато започнаха да излъчват екшън филми на големия стадион в Бангѝ. Опитваха се и много други неща. Именно заради този факт твърдим, че Централноафриканската република беше поле на различни пропагандни експерименти за групата Вагнер.

Карол Валад, Le monde

Според журналистите същите техники се използват и в други държави – като Мали например. А Централноафриканската република се е е превърнала в лаборатория на агресивна и многостранна пропаганда.
Валад и колегата му ди Рома са се срещали с местни, които подкрепят руснаците, но и с жертвите на техните посегателства. 

 

За нас най-важно беше да запазим анонимността на нашите източници – говорейки с нас, местните хора рискуваха живота си. Правихме всичко възможно, за да ги предпазим. Никакви данни за тях не трябваше да стават публични. Пазехме в тайна свидетелствата им.

Карол Валад, Le monde

В награденото журналистическо разследване се описва и как наемници от Вагнер са там, където Кремъл има интереси. В случая – защитават правителство, благосклонно към Москва, в замяна на ресурси.