Европа

Европарламентът пести енергия с нови практики

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В разгара на енергийната криза дори институциите на ЕС затягат коланите си. В офисите на Европейската комисия в Брюксел температурата на отопление е намалена с -2°C. Това е резултат от намаляване на общото потребление на енергия с 20% между 2015 и 2021 г.

От своя страна Европейският парламент реши да намали температурата и осветлението в своите помещения, които вече са оборудвани с фотоволтаични панели, когенератори и термопомпи. Европарламентът също така се отказа от 14 проекта за строителство и обновяване, но основният проблем, свързан с потреблението на енергия и парите, остава нерешен.

 

В настоящата ситуация намирам за напълно неоправдано Европейският парламент да отоплява и осветява две места. Както и да продължаваме да пътуваме между двете места, а по време на енергийната криза по-добре да останем в Брюксел.

Даниел Фройнд, депутат от Групата на Зелените в ЕП

Съгласно Договора за ЕС, Страсбург във Франция, е домакин на пленарните сесии на Европарламента 12 пъти годишно. Евродепутатите извършват рутинната си работа в пленарната зала в Брюксел, но този месец им се налага да пътуват два пъти до Страсбург. В доклад на Сметната палата отпреди няколко години се изчислява, че ако седалището се намира само в белгийската столица, това би спестило 114 милиона евро годишно. От друга страна, общите емисии на замърсяващи газове, свързани с дейността на седалището в Страсбург, възлизат на почти 19 000 тона годишно.

 

Смятам, че през 2022 г. отношенията между Германия и Франция са достатъчно силни, за да можем да имаме само едно място. Това иска и парламентът, но всъщност ние не можем да го решим. Правителствата, особено френското, са тези, които натискат спирачките. Ако можехме да решаваме сами, мисля, че можеше още утре да бъде решено централата да бъде само в Брюксел.

Даниел Фройнд, депутат от Група на Зелените в ЕП

В резолюция, гласувана през януари 2020 г., ЕП поиска от държавите членки да постигнат консенсус за едно-единствено седалище на Европейския парламент, без да уточнява в кой от двата града.