Европа

Тласнати от цените на енергията, чехите правят завой надясно

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Прага в началото на септември, за да изразят недоволството си от поскъпването на живота. Годишната инфлация в Чехия е 17 процента, една от най-високите в Европейския съюз. Тя се подхранва от енергийната криза, като цените на електроенергията и газа рязко са се повишили.
Дезидер, който живее с пенсия от 500 евро, се тревожи за идващата зима и за сметките си за парно.

 

Страх ни е. Не съм единственият, страхува се половината страна. Колкото по-зле става студът, толкова по-зле ще бъдем всички. Хората няма да имат с какво да се отопляват. Защото всичко се случва бързо. Няма дърва, няма въглища. Трябва да се бориш за всичко.

Дезидер Галбави, пенсионер

Чешкото правителство обяви мерки за ограничаване на растящите сметки за енергия, но те не са успокоили страховете на хората. И докато основният опозиционен лидер е изправен пред обвинения в корупция, друга партия яхва вълната на недоволството: крайнодясната Партия на свободата и пряката демокрация (SPD).

 

Гласувам за SPD, защото това правителство не направи нищо по отношение на енергийната криза. Партията на свободата и пряката демокрация със сигурност ще ни помогне.

Зденка, протестираща

Водена от Томио Окамура, „Свобода и пряка демокрация“ е известна с позициите си срещу миграцията, исляма, мултикултурализма и Европейския съюз.

 

Ние обичаме Европа. За Европа сме. ЕС е срещу Европа, срещу бъдещето на Европа. Вижте миграцията. Вижте невъзможността да помогнете на хората в енергийната криза, с медицинско оборудване по време на COVID пандемията. Каква е ползата от партньор, който не ви помага по време на криза?

Томио Окамура, председател на партия СПД

След последните местни избори „Свобода и пряка демокрация“ утрои броя на своите мандати в цялата страна.