Европа

Европарламентът дебатира за изкореняването на бедността

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент открива редовната си пленарна сесия за този месец в Страсбург. Пред евродепутатите се очертава натоварена програма, която включва обсъждания, гласувания, въпроси и отговори.

Днес законодателите ще имат дебати относно изкореняването на бедността, зачитането на принципите на правовата държава в Малта 5 години след убийството на журналистката Дафне Галиция, разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива на фона на настоящата енергийна криза.

Ключов за нашата страна е вторият ден от сесията – 18 октомври, когато в дневния ред е заложен вот по проекторезолюция за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Още на 7 октомври имаше дебат по темата в Европарламента и мнозинството депутати подкрепиха предложението на ЕК на двете съседни страни възможно най-скоро да бъде даден реален шанс да станат членки на Шенгенската зона за свободно движение. Очаква се документът да бъде подкрепен с голямо мнозинство.

Също с изключителна важност са натоварени точките за обсъждане и гласуване на общия бюджет на ЕС за финансовата 2023 г. Финансовата рамка включва 183.95 милиарда евро задължения и 165.74 милиарда евро плащания. Евродепутатите трябва да гласуват всички свои предложения към бюджета по раздели, след което работа на чешкото председателство е да договори окончателната рамка със Съвета на ЕС.

На 19 октомври ще има дебат по подготовката на предстоящия Европейски съвет на 20 и 21 октомври, както и обръщение към депутатите на президента на Словакия Зузана Чапутова.