Европа

Европарламентът подкрепи с огромно мнозинство България и Румъния за Шенген

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският парламент подкрепи с огромно мнозинство присъединяването на България и Румъния към Шенген. Като парламентът призова Съвета на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.

Международният ни редактор Ирина Иванова проследи гласуването и  разговаря с Патриша Шаньон-Клеверс от Група „Идентичност и демокрация“, която не е съгласна с предприемането на подобна стъпка. Ето какви са нейните аргументи.

 

Мисля, че трябва да е повече от ясно, че това няма нищо общо с тези две държави в частност. Напротив, България е невероятна европейска страна. И ние оценяваме високо българите. Това всъщност беше вот срещу политиките на ЕС и срещу самия ЕС. Съюзът се показа като неспособен да защити външните граници на Шенген. Шенгенското пространство трябваше да бъде едно безопасно място за свободно движение. Но както виждате, и съм сигурна, че сте го виждали и в България, се превърна в кошмара на ЕС, защото не може да защити външните граници. Затова за да покажем, че ЕС трябва да бъде ангажиран в това да защити външните граници, за съжаление, трябваше да заемем позицията – не, не може да разширим Шенгенското пространство, освен ако ЕС не поеме своите отговорност да защитава своите външни граници.

Патриша Шаньон-Клеверс от Група „Идентичност и демокрация“