Икономика

Е-кономика, 29.09.2022: Геннадий Воробьов и Марина Шидерова

От Euronews България Euronews България
Marina Shiderova

В първата част на предаването гостува Геннадий Воробьов, основател на Ringostat Bulgariа.

Компанията предоставя “виртуална електронна централа”, която анализира телефонните обаждания на клиента, за да разберат компаниите, кои рекламни канали са довели до продажбата.

От 2021-ва година устойчиво навлизаме в българския пазар. Виждаме, че средате е готова, имаме конкуренти и, разбира се, много добри решения от конкурентите. Клиентите също са готови и с интерес приветстват тази услуга.

Геннадий Воробьов, основател на Ringostat Bulgariа

Воробьов коментира и разликите между рекламата в България и чужбина. 

“У нас се използват предимно Google и Facebook. Дори ако има популярна платформа като Tik Tok в момента, тя не дава възможност за реклама на родния пазар“, посочи предприемачът.

Основателят на Ringostat коментира и какво ще се случи с рекламните бюджети в предстоящата несигурност.

Обикновено по време на криза ходовете са едни и също - съкращават се разходи и рекламат винаги се осакатява. Но трябва да се помни, че след всяка криза предстои възстановяване.

Геннадий Воробьов, основател на Ringostat Bulgariа

Във втората част на предаването гостува Марина Шидерова, основател на Fram Creative Solutions. Тя е и член на управителния съвет на асоциацията на софтуерните компании BASSCOM. 

Шидерова коментира предстоящата инициатива “Business tree”.

Това е най-новата инициатива на BASSCOM цели да срещне софтуерните компании с други индустрии и да помогне за процеса на тяхната дигитализация. Съвременният бизнес се основава на контакта и нашата цел е да създадем едно родословно дърво между софтуерния бранш и всички останали сектори на икономиката.

Марина Шидерова, основател на Fram Creative Solutions

Според основателя на Fram Creative Solutions компаниите на бъдещето са тези, които използват новите технологии ежедневно в своите процеси.

Гостът коментира и че все повече хора и компании отделят внимание на потребителското изживяване и представянето на дигиталните продукти.

Шидерова споделя и влиянието на сегашната несигурност върху софтуерния бранш. 

“Нашият сектор не е във вакуум, той може да съществува само чрез останалите сегменти на индустрията. Той сам по себе си не е самодостатъчен”, подчерта тя.

В предаването беше разгледано и темата за новия пакет санкции срещу Руската федерация.

Повече по темата и целия епизод вижте във видеото: