Икономика

Е-кономика, 27.09.2022: Боян Иванчев и Ели Тончева

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Boyan Ivanchev

В първата част на предаването гостува д-р Боян Иванчев от УНСС. Той коментира поредното повишение на лихвите, което бе направено от редица централни банки:

Централните банки нямат друг път, освен да повишават лихвените проценти с цел да овладеят ръста на инфлацията. Това покачва доходността на облигациите, което рефлектира като разпродажби на пазарите на акции.

д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС

Гостът коментира и спадовете при трите водещи американски индекса, а именно Dow Jones, Nasdaq и S&P 500, както и възможните допълнителни спадове в близко бъдеще.

Експертът припомня и макроикономическата верига, която следва решенията на централните банки срещу инфлацията:

При покачване на лихвите, инвестиционният кредит се търси по-малко, ипотеките започват да се търсят по-малко. Като резултат от това, цялостното търсене на пазара се намалява, а оттам и търсенето на основни продукти и суровини.

д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС

Що се отнася до опасенията за рецесия, според госта в икономическата общност се наблюдава консолидиране на мнение, че до края на година рецесията ще бъде факт. 

Управителят на Едланта, Ели Тончева коментира интереса на българските студенти към висше образование в чужбина. Според Тончева, се наблюдава “връщане към нормалността”.

По думите ѝ въпреки икономическата обстановка в света, зрелостниците имат оптимизъм към продължаване на образованието си в чужбина, подобно на периода преди пандемията.

Като че ли се запазва тенденцията, най-добрите ученици, особено такива с езикова подготовка, да желаят да учат в чужбина.

Ели Тончева, управителят на Едланта

Гостът споделя и кои са най-желаните специалности и държави от българските кандидат-студенти. 

В предаването беше разгледана и темата за мерките във Франция за таван на цената на газа и електроенергията.

Повече по казуса и целите разговори, вижте във видеото: