Е-кономика

Е-кономика, 26.09.2022 с Христо Христов и Калина Христова

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

В навечерието на събитието “ Лидерите, които строят” гостува съоснователят на HOBELIX и организатор на събитието Христо Христов. гостът коментира целта на събитието по архитектура и строителство. 

“ За нас фокусът е да срещнем млади хора между 25 и 30 години с експерти и чрез казуси и уъркшоп младежите да получат знания, които после да могат да надграждат. “

Експертите ще бъдат представители на бизнеса, предприемачи, архитекти и търговци. Христов споделя, че участниците в събитието ще могат да разберат от първа ръка как компаниите в сферата на строителството и архитектурата използват виртуалната и добавената реалност в техните процеси. Гостът коментира и мегатсроителството в София, както и колко турбулентен е секторът в момента. Според Христов, край “Цариградско шосе” се образува своеобразно “сити”, а в сферата на архитектурата и строителството, най-често срещаният казус е проблемът с намирането на кадри.

“Определено има притеснение, но не мисля, че ще се стигне до спиране на дейността на сектора. Аз самият се занимавам с индустриално строителство и мисля, че всеки човек, който е лоялен партньор и професионалист няма да срещне проблеми. ” 

Във втората част на предаването гостува Калина Христова – Треет. Основателката на KonopiPack коментира възможността продуктите от индустриален коноп да заместят пластмасата. 

“На мен ми стана любопитно дали има натурално решение, което може да представи същите качества като пластмасата от гледна точка на издръжливост и да е в съгласие с директивата на ЕС за еднократните пластмасови изделия.”

Основателката на KonopiPack коментира и възможността иновативните продукти с индустриален коноп да бъдат по-скъпи от пластмасовите аналози. Според Калина Христова-Треет, се намираме в началото на този преход и новите изделия ще бъдат по-скъпи от познатите такива, но има предпоставки с напредване на времето производството на опаковки и продукти от индустриален коноп да е по-евтино от познатите ни пластмасовите изделия. 

Гостът споделя и регулаторните проблеми в България при отглеждането на индустриален коноп. 

“Честно казано, това е един парадоксален въпрос. В България има два закона, които касаят обработката на индустриален коноп. Министертсовто на земедлеието позволява, конопът да бъде отглеждан и преработван за производство на влакно, фураж и семена. Но според законът за наркотичните вещества и прекурсорите, има тотална забрана за отглеждане на индустриален коноп.“

В предаването беше засегнат и енергийният казус в Германия и препятствията за дребният бизнес в страната. Повече по темата и целите разговори вижте във видеото.