Икономика

Е-кономика, 28.09.2022: Михаил Димитров и д-р Мария Трифонова

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
Mihail Dimitrov

Темите в предаването:

Как се прави стартъп за купуване и продажба на мобилни телефони – разговор с основателят на Swipe.bg Михаил Димитров

Новото черно злато – как в Кипър печелят от дърво, което може да се окаже екологичен заместител на какаото в шоколада?

Д-р Мария Трифонова, преподавател в Софийски университет, за офшорната вятърна енергия, регулаторната рамка в България и има ли потенциал ветрогенераторите в Черно море да произвеждат два пъти повече електричество от АЕЦ Козлодуй.

В първата част на предаването, основателят на Swipe.bg - Михаил Димитров разказва за секторът на мобилни телефони втора употреба.

Ние създаваме сигурност, в един пазар, който е изцяло в сивия сектор. Това е доста голям сектор, но сделките се случват по сайтове за обяви, чрез Фейсбук групи, или в заложните къщи.

Михаил Димитров, основател на Swipe.bg

Димитров споделя, че ролята на компанията е да направи купуването и продаването на използвани устройства по-сигурно и гъвкаво. Според госта, между 30-40 процента от телефоните втора употреба крият съществени дефекти, а целта на платформата е да помогне на купувачите да избегнат разочарованият от подобна покупка.

Основателят на Swipe.bg коментира, че въпреки наличието на нови брандове за достъпни мобилни устройства, водещите марки от премиум сегмента вдигат цените на своите продукти. 

Екологията се превръща в много важна тема. Ние помагаме на този процес, защото едно смарт-устройство създава 80 килограма въглероден отпечатък, а 80 процента от това замърсяване се случва в производството. Но когато използваме устройствата отново, ние намаляваме тази вреда и създаваме кръгова икономика.

Михаил Димитров, основател на Swipe.bg

„Така потребителят прави разумен избор за бюджета си и за околната среда“, подчерта предприемачът.

Във втората част на предаването гостува д-р Мария Трифонова. Гостът коментира потенциала на вятърната енергия в България. 

В момента в България има инсталирани 750 MW наземна вятърна енергия. Но ако говорим за вятърна енергия в морските пространства, Черно море е единственото европейско море, което към сегашния момент няма такива инсталации.

д-р Мария Трифонова, преподавател в Софийския университет

Трифонова споделя, че желанието на ЕС да увеличи енергията добивана от вятър, няма как да се реализира, ако подобни проекти продължават да се развиват само в северната част на континента. Гостът коментира и задълженията на България по Плана за възстановяване и устойчивост, който предвижда страната да направи проучване за подходящи зони за изграждане на офшорни вятърни паркове. 

“Техническият потенциал на България е за 116 GW офшорна вятърна енергия. Когато вземем под внимание различните рестрикции от екологични съображения или отстоянията от морските пътища и военни база, се очертават няколко обещаващи зони. А само една от тях, близо до румънската граница може да осигури 4 GW енергия”, посочи още д-р Трифонова.

Трифонова коментира и дали има инвеститорски интерес за изграждане на такива паркове в България. 

В предаването бе разгледан и случая с Кипър, където дървото рожков може да се окаже екологичен заместител на какаото в шоколада.

При това, растението носи приходи за хората на острова и изисква минимални разходи. Повече по темата и целите разговори гледайте във видеото.

Вижте целия епизод във видеото: