Европа

Юлиана Николова: В Европа се очертава тенденция за десни, консервативни политики

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Най-крайно десните в Европа вече поздравиха Мелони с победата и очакват нейното правителство да помогне за създаване на едно по-консервативно мнозинство в ЕС.

Това каза за Euronews Bulgaria директорът на „Портал Европа“ Юлиана Николова.

Хубавото е, че Мелони от самото начало на войната на Русия в Украйна зае позиция за пълна солидарност с позицията на НАТО и САЩ. Тоест разлом по тази толкова важна политическа тема няма да има. По-скоро ще направи труден живота на европейските бюрократи и на Комисията при формулиране на нови предложения по политиката за миграция, заедно с Унгария, Полша и Швеция донякъде, където десните победиха с лозунга за ограничаване на миграцията.

Друго, което ще се отрази на Европа е, че се очаква вълна от мигранти от Русия. Добре е Европа да не оставя въпроса за решение с тези мигранти на национално ниво, тъй като преди обявяването на мобилизацията много държави членки отказаха издаването на визи за руснаци. Очевидно сега трябва да се вземе друго решение и то трябва да бъде бързо.

 

Лично убеждение на Мелони е, че тя защитава тезата за по-рестриктивна и по-малко толерантна политика по отношение на абортите. Но партията й няма достатъчно мнозинство за промени в конституцията на Италия.

Политиката, която Мелони декларира няма да е насочена толкова срещу християнските ценности, колкото към борбата с рецесията и енергийната криза.

Предполага се, че корените на партията на „Италиански братя“ има корени в движението на Мусолини, въпреки че тази партия е относително нова. Създадена е преди 10 г., на изборите през 2018 г. събира 4% подкрепа, а сега са 26%.

В Европа се очертава тенденция за десни, консервативни политики, които са съсредоточени върху решаване на текущи кризи.

Вижте цялото интервю във видеото.