Европа

Вотът в Италия: Каква е реакцията след победата на крайната десница?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

Към реакциите след вота в Италия. От Европейската комисия се въздържаха от оценка на изборите и заявиха, че очакват конструктивна работа с новото правителство в Рим. Сдържани коментари дойдоха от Франция и Германия. Унгария и Полша - с консервативни националистически правителства - първи поздравиха лидера на “Италиански братя” Джорджа Мелони.

След победатата на крайнодясната партия "Италиански братя", френският президент Еманюел Макрон, заяви, че уважава демократичния избор на италианците и призова Рим да продължи да работи заедно с европейците. 

Министър председателят Елизабет Борн обясни, че Европейският съюз ще следи позицията на Италия по определени въпроси за човешките права - даде пример с правото на жените на аборт. 

От Европейската комисия се въздържаха от оценка на изборите и заявиха, че очакват конструктивна работа с новото правителство в Рим.

 

Очевидно се надяваме на ползотворно сътрудничество с новата власт в Италия. И позволете ми да ви напомня, че за момента все още чакаме Италия да излезе с правителство след съответния процес, предвиден в конституцията. 

Ерик Мамер, говорител на ЕК

Германия очаква Италия да остане "много ценна за Европа".

 

Италия е ориентирана към Европа страна с ориентирани към Европа граждани. Предполагаме, че това няма да се промени. Като цяло знаете колко важно за федералното правителство. е сътрудничеството в Европа и обединена Европа. 

Волфганг Бюхнер, говорител на правителството на Германия

Реакция дойде и от германското министерство на икономиката и финансите - очакват Рим да продължи да спазва европейските бюджетни правила.

Крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" поздрави Мелони за победата. 

Въпреки това повечето политици в Германия, които коментираха победата на Мелони, пред местни изразиха притеснения. Те варират от “откровено фашистки коментари или стряскащи разбирания” на членове на “Италиански братя”, през факта, според тях, че победата ѝ е заплаха за конструктивния диалог с Европа, до това, че Мелони следва “политически ролеви модели на Виктор Орбан“. Според председателя на “Зелените” било известно, че хора от дясната коалиция, поддържат много близки връзки с Кремъл. 

От Кремъл заявиха, че приветстват всички политически сили в Италия, които са готови за конструктивни отношения с Русия.

Унгария и Полша - с консервативни националистически правителства - първи поздравиха лидера на “Италиански братя” Джорджа Мелони.