Европа

Мелони може да се изкуши да установи собствена политика с Москва

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Първите резултати от предсрочните парламентарни избори в Италия показват победа за дясноцентристкия блок, начело с партията “Италиански братя” на Джорджа Мелони. Очертава се формацията да има мнозинство в следващия парламент. Ще има ли Италия за пръв път министър председател жена и крайнодясна партия в управлението? Пред Марина Матева разказва кореспондентът на Euronews Серджо Кантоне.  

 

Очакван ли беше този резултат? Имаше ли изненади?

 

И на двата въпроса бих отговорил по средата. Джорджа Мелони спечели, това беше очаквано. Лигата на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони се сринаха, това не беше съвсем очаквано. Това обаче отслабва перспективите на евентуално правителство, оглавявано от Джорджия Мелони, тъй като е вярно, че лявоцентристката партия постигна разочароващ резултат, но ако намери допирни точки с Движение "5 звезди" на бившия министър-председател Джузепе Конте и центристкия съюз Italia Viva на Карло Календа и Матео Ренци, те биха могли да затруднят политическия път на дясното правителство. Те разполагат с необходимия брой, това е обективен факт. И дори тук резултатът на Движение "5 звезди" беше изненада, то взе повече гласове от очакваното.

 

Какво правителство се очаква да състави Мелони?

 

За да успокои партньорите на Италия, тя може да повери икономиката и външните работи на специалистите – икономисти, дипломати. Със сигурност оцеляването на нейното правителство ще зависи и от това кой ще спечели междинните избори в Америка. В случай на победа на републиканците Джорджа Мелони може да намери подкрепа в Съединените щати, а оттам и симпатии в Обединеното кралство от консервативната и подкрепяща Брекзит Лиз Тръс. Мелони може да се изкуши да установи собствена политика с Москва, подобно на съюзника си в Европа Виктор Орбан. Но Джорджа Мелони казва, че е атлантик. Президентът на републиката Серджо Матарела ще трябва да успокои европейските и международните съюзници на Италия, както направи по времето, когато Движение "5 звезди" и Лигата влязоха в правителството.

 

Какво означава за Европа правителство, оглавявано от Джорджа Мелони?

 

Предстои да видим дали Джорджа Мелони ще бъде в състояние да управлява. Международните ангажименти на страната са установени отдавна. Италия не може да си позволи да навлезе във фаза на нестабилност в такъв деликатен политически и икономически период.

Има война в Украйна и следващото италианско правителство ще трябва да увери съюзниците си от НАТО в своята лоялност. Налице е сериозна икономическа криза и новото италианско правителство не може да рискува да предизвика финансови сътресения, които биха навредили на Италия и на еврозоната.

В крайна сметка, ако Мелони управлява, тя ще има същото пространство за маневриране като предишното правителство. Ако не се стигне до големи разриви с Европа. Джорджа Мелони изглежда по-скоро атлантик, отколкото еврофил.