Европа

Проф. Руджери: Очакваме Италия да поставя под съмнение европейски политики

От Марина Матева Марина Матева Журналист

Имаше ли изненади на предсрочиня вот в Италия? Ще състави ли правителство лидерът на "Италиански братя" Джорджа Мелони? Как Европа прие победата на най-крайно дясната партия в историята на републиката и какви тенденции очертава тя на Стария континент? По тези въпроси Марина Матева разговаря с професора по политически науки, международни отношения и директор на центъра за международни изследвания в Университета в Оксфорд Андреа Руджери.

Победата в Италия на „Италиански братя“ беше изненадваща, тъй като вече имаме крайнодясна партия, Италиански партия, водена Джорджа Мелони. Имаме „Лига“ на Салвини, които претърпяха уникален спад, спечелиха около 8 процента. Изненада е, че демократите, представители на ляво-центристка партия, не достигнаха дори 20 процента, а партията „пет звезди“, която привидно не бележеше успех преди кампанията, спечели 15 процента, основно от Южна Италия. Все още трябва да обработваме информацията и да анализираме данните, видно е, че изненадите са няколко... Ясно е обаче че ще сме свидетели на крайнодясно мнозинство...

Не вярвам, че Джорджа Мелони няма вече мнозинство, точно обратното. Съгласно конституцията не е задължително лидерът на спечелилата партия да стане министър-председател, би могло да бъде някой друг, но силно се съмнявам в това.. Ако тя иска и може, е способна да обедини другите две коалиционни партии, „Форца Италия“ и „Лига“, тя ще има мнозинство.

Нека погледнем първо международното значение и после значението на вътрешно ниво. По проблема с войната на Русия с Украйна лично аз не очаквам промяна. По време на кампанията „Италиански братя“ много ясно заявиха, че Италия трябва да остане в НАТО и да подкрепя Украйна. Цялата коалиция подкрепя Украйна. Не трябва да очакваме драстични обратни ходове по този въпрос.

От друга страна, относно Европейския съюз, очаквам такива. Тя беше изрично ясна като каза, подобно на коалиционния й партньор „Лига“, че ще бъдат много скептични към Съюза. Не е тайна, че тя е в близки отношения с управляващите партии в Унгария и Полша. Вероятно трябва да очакваме Италия да подкрепя по-малко Европейския съюз, както и да полага под голямо съмнение някои от европейските политики. Друго, което трябва да следим, е как Джорджа Мелони планира да се справи с мигрантския поток от Южното Средиземноморие. По време на предизборната кампания тя говори за евентуално блокиране с военноморски сили на пристигащите на мигранти. Това би било твърда позиция срещу миграцията...

Ако се върнем на вътрешно ниво, ще сме изправени пред няколко предизвикателства. Днес от една от политическите партии, подкрепящите Джоржа Мелони, заявиха, че държавният бюджет трябва да бъде депозиран до октомври, а това означава, че ще е необходимо сътрудничество на всички нива, включително и с текущия министър-председател Марио Драги. В този смисъл по вътрешните въпроси очаквам силно сътрудничество и не много големи промени. Огромната промяна, която е възможно да се случи и очаквам, е промяна на гражданските права. Имаше важна дискусия, инициирана от Италиански братя и Джоржа Мелони, относно правата на хомосексуалните двойки. Дискусия дали двойките от един и същи пол трябва да имат правото да се женят или не. Именно затова по моя преценка бихме могли да очакваме огромни промени, свързани с гражданските права. Разбира се и промяна с политиката спрямо мигрантите.. Тя беше една от заявките на „Лига“, но вярвам, че и „Италиански братя“ ще я подкрепи.

Аз самият използвах термина крайнодясна партия, но забелязах, че чуждестранните медии тук представят ситуацията като най-крайно дясното правителство в историята на Републиката. Някои хора говорят за центристко дясно, но истината е, че центристкото е доста малко в тази коалиция. Не трябва да забравяме, че в коалицията е и „Форца Италия“ на Силвио Берлускони, вече мъж на над 80 години. Идеята, че Италия се предвижва в крайнодясното, както се представя в чужбина..., бих казал, че на академично ниво по много фактори, това е вярно. Не трябва да очакваме централно-дясно умерено правителство, а централно дясно силно консервативно такова. Нека не забравяме обаче че Италия счупи и друг рекорд. Страната регистрира най-ниската си избирателна активност в историята на демократичната република. Обикновено тя е около 90 процента, а вчера само 64 процента от гражданите са отишли до урната... Това е най-големият процент хора, които не са гласували. Става дума за огромна промяна в Европа, но също и демократичните права, които гражданите имат. Наблюдаваме повишен процент обаче хора, решили да гласуват за микс от популистски и крайнодесни партии.

Ако погледнем други минали избори, забелязва се връщане на дясното и центристко-дясното в някои държави, например в Португалия или някои части на Франция. Но когато вземем фактори като пандемията, войната на Русия срещу Украйна, всички икономически и други кризи, редица десни движения започнаха да повдигат въпроса за националния интерес, започнаха да говорят за друга форма на икономика, по-затворена, с по-малко връзки с ЕС, изглежда, че тези партии достигат до голям процент от електората. Не мога да кажа дали това ще бъде тенденция, но подчертавам, че Италия е огромна икономическа сила глобално, част е от Г-7. Има съществена роля в Европейкия съюз, а от сега нататък, и това е сигурно, ще има крайнодясно правителство.