Euronews Сега

Хиляди белгийци протестираха срещу поскъпването на живота

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Белгия хиляди хора излязоха на улиците, за да протестират срещу поскъпването на живота и бездействието на политиците. За ноември е планирана обща стачка. 

Покачващите се цени на храните, стряскащи сметки за енергия и разочарование от политици и работодатели – това изкара 10 000 души по улиците на Белгия в сряда. Недоволството сред демонстрантите бе осезаемо. Те искат незабавни действия от политиците – на европейско и национално ниво.

 

Работя през последните 23 години и сега за пръв път изпитвам трудности да оцелея. И двамата със съпругата ми работим.

Людовик – демонстрант

Трябва да се борим срещу растящите цени и сметките за енергия. Животът като цяло стана непоносим.

Беа Фобер – демонстрант

Разчитам на моето правителство да оправи проблемите..., ако има конфликт между Украйна и Русия или геополитически, това не ме интересува.

Бюзие Беноа – металург

Друго съществено оплакване – липсата на покупателна способност. Протестиращите искат закон от 1996 г за благосъстоянието на работниците да бъде променен, така че профсъюзите да могат да преговарят за повишаване на заплатите. Но политическият пейзаж в Белгия е сложен...

 

Защото имаме различни видове управление. Имаме фламандскоговоряща част, нидерландскоговоряща част, те не правят нищо. И те имат парите, но казват: искаме балансът на публичните финанси да бъде под контрол, така че не даваме нищо. Но те трябва да помогнат на хората сега. Не е нормално правителствата да не правят нищо.

Миранда Уленс - участничка в протеста 

Подобни протести се провеждат в цяла Европа, от Гърция през Австрия до Чехия, в тях се включват цели семейства и работници, разтревожени за бъдещето си.

Днешният ден е само началото на нещо, което може да стане зима на недоволството тук в Белгия с обща стачка, планирана за ноември.

Меаб МакМаън – Euronews Брюксел

Меаб МакМаън, Euronews, Брюксел.