Европа

Останки от тела и инструменти за изтезание остават след руснаците в Харков

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Зловещи сцени на брутална окупация. Много руски превозни средства и друга военна техника бяха изоставени, след като бяха пометени пред украинската контраофанзива. Откриват се и по-зловещи знаци. Националната гвардия на Украйна открива останки от тела.

 

Първо направихме въздушно разузнаване, летяхме с дрон, за да определим местоположението на телата, след това отрядът за издирване се придвижи пеша до мястото, където бяха телата. Обектът бе заснет, за да се включи тази информация в единен регистър на досъдебните производства за убийства. Защото това са военни престъпления.

Витали, командир от националната гвардия на Украйна

И докато извличането на стотици тела продължава, беше направено още едно страховито откритие – инструменти за изтезания в стаи – подове, покрити с бутилки и фасове от цигари.

Фронтовата линия се измести на достатъчно разстояние от Харков, за да убеди мнозина да се върнат у дома.

 

Харков леко се промени, хората станаха по-спокойни. На връщане влакът беше пълен с млади хора, които се прибираха вкъщи.

Олександър, завърнал се в Харков

„Градът стана по-спокоен, въпреки че руснаците обстрелват всяка вечер. Но животът не спря напълно. Дори успях да спя по-добре по време на обстрел“, потвърждава и Яна.

Все пак знаците на войната са видни навсякъде. След почти 7 месеца на обстрели и атаки, Харков диша по-спокойно. Но 20% от територията на Украйна остават окупирани.