Европа

Руснаците са изтезавали стотици хора в Изюм

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бавно, но сигурно съдебномедицинският екип в новоосвободения град Изюм идентифицира телата на убити в масовите гробове. В тази борова гора в края на града вонята на смърт изпълва въздуха. Украинските власти смятат, че тук са извършени военни престъпления. Открити са 430 гроба, но може да има и повече. Клането се сравнява с онова, оставено от отстъпващите руски сили в Буча.

 

Продължава работата по ексхумацията в Изюм, на мястото, където е открит масовият гроб. Извършва се ДНК анализ на телата. Открити са нови доказателства за изтезанията, приложените срещу погребаните там хора. Над 10 стаи за мъчения са открити в различни градове и села, освободени в Харковска област.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Чешкото председателство на ЕС повдигна възможността за създаване на специален съд, който да разглежда случаи на военни престъпления, извършени в Украйна.

След отвоюването на Изюм, всички погледи сега са насочени към Купянск – важен ход за украинските сили да отрежат напълно врага на североизточния фронт. Градът е превзет без съпротива само три дни след началото на войната. Различни източници твърдят, че Киев вече си е върнал Купянск, но на терен има повече предпазливост.

 

Все още е твърде рано да говорим за пълното освобождаване на Купянск. Тази страна уж беше прочистена, но нашите войници се изтеглиха оттам, защото, доколкото разбирам, за да запазим тази територия ни трябва тежка военна техника.

Володимир, доброволец в украинските въоръжени сили

Докато украинската контраофанзива продължава, руснаците отговарят с масирани обстрели. Двама души са били убити при удари срещу сгради в Харковска и Донецка област. Назначените от Русия временни администрации съобщиха за 4 жертви и трима ранени при украински удар в центъра на Донецк.