Общество

Професор от Харков: Европа спря да се страхува от Русия, спрете и вие

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Според информация, която имам от хората в Харков, до бившото гробище в Изюм са заровени над 400 човека, военни и цивилно население.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Михаил Станчев, завеждащ катедра в историческия факултет в Харковския университет.

Това е като в Буча и Ирпен. За съжаление мисля, че и след освобождаването на Херсон ще открием нещо такова.

Харков се бомбардира всеки ден. Няма ден да няма бомбардировки. Включително и тази нощ удариха центъра на Харков.

Украйна ще отговори. Американците са обещали оръжия с висока точност, но при условие, че не стреляме по руска територия, което ние спазваме. Но стреляхме по Крим, което е наша територия.

 

Внимателно слушам какво казват хората. Те казват, че когато руснаците усетиха, че украинците наближават, започнаха да се преобличат в гражданско облекло и да бягат. Казват – заминаха тихо.

Благодарение на това превзехме тази територия без да се разрушават градове и села. По официални данни са освободени около 6000 кв. км, но трябва да знаете, че Русия окупира 125 хил., така че имаме още работа.

Обратът във военните действия проф. Станчев отдава на това, че руските войски вече нямат логистиката, която са имали в началото.

 

Ние ги отрязахме. Не бихме нито по танковете, нито по хората, удряхме логистиката – нафтохранилища, бензина и кухнята. Руснаците ходили да искат хляб от хората, защото са гладни и нашите жени им дават.

Хора от освободените територии разказват, че руснаците много грабели. Казвали „вие тук много добре живеете, имате тоалетни вкъщи“.

Но най-вече успехът се дължи на военната помощ, която получаваме от Америка и НАТО. Това е високоточното оръжие, което е предимство пред руското. Руснаците имат маса и численост, макар че и тя вече е под въпрос.

Европа престана да се страхува от Русия. Това е моят съвет и към България – престанете да се страхувате от Русия, каза още проф. Станчев. Украйна разби вековния мит за непобедимата руска армия. Русия воюва срещу цивилизования свят без съюзници, а Украйна воюва за цивилизования свят с много съюзници.

Най-точното оръжие на Русия е телевизията – убива мозъка на хората.

Вижте цялото интервю във видеото.