Европа

Българи във Великобритания за Euronews: Трябва да свикнем - химнът вече ще бъде „Господ да пази краля“

От Euronews България Euronews България

Това е ден, в който принц Чарлз губи майка си, наследява държава и трябва да поддържа един пример, който е без еквивалент. Елизабет ІІ бе жена, която преведе Великобритания от империя към модерна държава в 21 век. Нейният живот бе изцяло изпълнен с дълг. За Чарлз този дълг тепърва започва. И той осъзнава какви са обувките, в които трябва да стъпи.

Така коментира в извънредния ефир на Euronews прощалните думи на принц Чарлз българката Мария Спирова, която живее във Великобритания.

„Важната информация за нас е, че от днес трябва да свикнем да наричаме някого, когото познаваме като принц Чарлз – крал Чарлз. И химнът на Великобритания вече ще бъде „Господ да пази краля“, добави Спирова.

Според нея обаче пътят на Чарлз към стабилност и налагане на личен отпечатък в монархията ще бъде много стръмен, в сравнение с образа на неговата майка и доскорошна кралица.

Има хипотетична възможност Чарлз да се откаже от престола. Тогава короната ще иде при неговия първороден син – принц Уилям.

Възможно е и Чарлз да бъде коронясан под друго име, което сам да избере. През 1952 г. кралица Елизабет не се е възползвала от тази възможност.

„Разнопосочни са мненията какъв крал ще бъде принц Чарлз“, коментира и в ефира на Еuronews издателят на българския вестник „Будилник“ във Великобритания Емил Русанов.

Той припомни, че кралица Елизабет е имала безспорен авторитет през всички години на престола, докато името на Чарлз неведнъж е било замесвано в скандали – най-яркият от които злополучният му брак и кончината на първата му съпруга – Принцеса Даяна.

„Монархията е символ на Великобритания, символ на държавата, в която традицията е най-важното нещо“, отбеляза още Емил Русанов.

Друг наш сънародник във Великобритания – Валери Божиков – определи днешния ден като началото на огромна промяна за Великобритания, след която нищо няма да бъде същото – дори прочутите британски лири, които носят лика на Елизабет Втора. Те трябва да бъдат сменени, даде пример Божиков.

Той също бе скептичен за авторитета, който принц Чарлз е способен да наложи на престола след майка си.

„Кралското семейство е невероятен символ, и колкото и хората във Великобритания понякога да ги критикуват, в такъв момент страната сякаш се обединява“, смята Калина Милева, която също живее в Лондон. Тя и Йоана Георгиева споделиха в ефира на Euronews, че са приели целодневния дъжд, който се изливал цял ден, като мрачно знамение.

„Сякаш небето плачеше“, каза Йоана Георгиева.