Лиз Тръс: Тя беше духът на Великобритания - и този дух ще пребъде

Britain Queen Elizabeth II 22251677714872 Британският министър-председател Лиз Тръс прави изявление във връзка със смъртта на кралица Елизабет II пред Даунинг стрийт в Лондон

Премиерът Лиз Тръс заяви, че страната е "опустошена" от смъртта на монарха, наричайки я " скалата, върху която е изградена съвременна Великобритания".

"Сега ние сме модерна, процъфтяваща, динамична нация", каза Тръс пред "Даунинг ст. 10" в Лондон. "Кралица Елизабет II ни осигури стабилността и силата, от които имахме нужда.

"Тя беше духът на Великобритания - и този дух ще пребъде", завършвайки с думи, които никой британски лидер не е казвал от 70 години насам

Бог да пази краля

Тръс беше назначена от кралицата само преди два дни, като стана 15-ият министър-председател, служил по време на управлението на Елизабет.

Предшественикът на Тръс, Борис Джонсън, заяви, че "това е най-тъжният ден за нашата страна".

Той заяви, че смъртта на единствения монарх, когото повечето британци някога са познавали, ще предизвика "дълбоко и лично усещане за загуба - може би много по-силно, отколкото сме очаквали".

Той заяви, че нейният наследник, крал Чарлз III, "ще се отнесе достойно към нейното наследство".

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър също отдаде почит.

"Над политическите сблъсъци тя отстояваше не това, за което нацията се бореше, а това, за което се съгласяваше. Докато Великобритания се променяше бързо около нея, тази отдаденост се превърна в неподвижна точка на нашия преобръщащ се свят", каза той. "Така че, когато нашата велика елизабетинска епоха е към своя край, ние ще почетем паметта на покойната кралица, като запазим живи ценностите на обществената служба, които тя въплъщаваше."