Европа

Световни лидери изказаха съболезнования за кончината на Елизабет II

От Euronews България Euronews България

Световните лидери изказаха своите съболезнования и изразиха почит и признателност към живота и управлението на вече покойната британска кралица.

"Нейно Величество кралица Елизабет II беше повече от монарх. Тя предопредели една цяла епоха", пише в официално изявление на Белия дом.

"Седемте десетилетия от нейното историческо управление свидетелстват за епохата на безпрецедентен човешки напредък и напредъка на човешкото достойнство. Кралица Елизабет II беше държавник с несравнимо достойнство и постоянство, която задълбочи основата на съюза между Обединеното кралство и Съединените щати. Тя помогна да направим връзката ни специална", се казва още в съобщението.

От Вашингтон посочват, че през следващите години очакват с нетърпение да продължат близкото приятелство с новия крал Чарлз III.

Най-високопоставеният служител на Брюксел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също почете покойната кралица Елизабет II, която беше свидетел и на присъединяването и на раздялата на Великобритания с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Тя стана свидетел на война и помирение в Европа и извън нея, както и на дълбоки трансформации на нашата планета и общества", заяви председателят на Европейската комисия. "Тя беше маяк на приемствеността по време на тези промени, като не преставаше да проявява спокойствие и всеотдайност, които даваха сили на мнозина. Нека почива в мир", написа Урсула фон дер Лайен.

"Нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че държавното посещение на кралицата през 1965 г. в следвоенна Германия е било "безценно важен сигнал за помирение след две опустошителни световни войни".

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече кралица Елизабет II "приятелка на Франция..., която е оставила завинаги следа в своята страна и своя век", след съобщението за нейната смърт.

"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворяваше приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години", написа той в Туитър.

"Ще я запомня като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която остави завинаги следа в своята страна и в своето време".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит на "трайната дипломация" на кралица Елизабет и "огромното наследство", която тя е оставила, допринасяйки за мира.

"Историческото и забележително управление на кралица Елизабет остави огромно наследство на мир и просперитет за Великобритания", написа Тръмп в своята социална мрежа Truth, след като монархът почина на 96-годишна възраст.