Европа

Марин Райков: Елизабет ІІ бе спойката на обществото, тревогата е повсеместна

От Euronews България Euronews България

Напълно разбираема е тревогата след кончината на Елизабет Втора, защото кралицата в продължение на десетилетия е била един източник на стабилност. Тя е една спойка на британското общество. Затова тревогата е повсеместна.

Това каза в ефира на Euronews посланикът на България във Великобритания Марин Райков. Той сподели, че макар и трагична, новината не го е изненадала. Още сутринта в посолството се получила информация от Бъкингамския дворец, че състоянието на кралицата е силно влошено.

Типично явление е за британското общество тази много, много широка подкрепа за монархическата институция. Тя осигурява примественост, традиция, усещането за бъдещ просперитет. Чрез нея се преодоляват много от противоречията в британското общество.

Марин Райков, посланик на България в Обединеното кралство

Българският посланик във Великобритания разказа и за своето гостуване на платинения юбилей на кралица Елизабет преди няколко месеца.

„Можеше много ясно да се види, че средният британец остава привързан към монархитечската институция и за това допринасят именно поведението и ролята на Елизабет Втора“, забелязал Марин Райков.

Той припомни, че кралица Елизабет е най-дълго управлявалият монарх във Великобритания и вторият в света след Луи 14-и. „Но е факт, че нейното управление бе в условията на много по-различна международна и национална динамика, което го прави наистина забележително“, добави още посланикът ни във Великобритания.

Той не се ангажира да прогнозира какво следва оттук нататък като стъпки пред кралското семейство, но допусна, че дворецът ще се придържа към предварително утвърдения протокол.

„Едно е сигурно – крал Чарлз Трети ще има пред себе си период на утвърждаване на новия си образ. И ние ще следим с интерес начина, по който ще успее да го постигне“, завърши посланик Райков.