Euronews Сега

Европа търси решение за растящите цени на тока

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Енергийната криза постави на изпитание правителствата в Европа, които са принудени да търсят спешни решения, за изход от ситуацията. Литва призова регулатора на Евросъюза да промени начина, по който се определя пазарната цена на електроенергията. Балтийската енергийна борса достигна шоков рекорд в цената.
В Литва цената достигна рекордните 824 евро за мегаватчас в сряда, което е почти двойно повече от предходния ден. При годишна инфлация от 21% през юни, някои магазини решиха да изключат осветлението, за да спестят енергия.

 

Това не е символичен акт. Честно казано, много сериозно обмисляхме, когато цената на електроенергията е толкова висока, изобщо да спрем да работим определено време.

Дайниус Дундулис, председател на управителния съвет на веригата супермаркети Norfa

Литва поиска безуспешно от регулатора на ЕС да коригира алгоритъма, регулиращ цената на европейския пазар на електроенергия, тъй като не отговаря на трудните условия на балтийския пазар. Ситуацията е почти същата в Естония и Латвия, където потреблението става недостъпно за някои.

 

Днес затваряме врати от пет до шест часа, тъй като не можем да си позволим да работим по това време. Трябва да вземем предвид комуналните разходи и през това време ще похарчим 375 евро само за електричество. Предупредихме всички гости, че затваряме по това време.

Алексей Воронов, собственик на кафене за наргиле

Някои експерти обвиняват за нарастващите разходи за електроенергия, гореща вълна, която нарушава производствения капацитет на Европа. Той вече е подложен на по-голямо напрежение на фона на намаляването на доставките на газ за континента от страна на Русия.
В четвъртък шведският министър-председател Магдалена Андершон обеща 5,7 млрд. евро за компенсиране на нарастващите разходи за електроенергия
В Германия правителството обяви 12-процентно намаление на данъка върху природния газ до 2024 г.

 

Нарастващите цени на енергията са голямо бреме за много хора. Федералното правителство се съгласи, че потребителите на природен газ не трябва да бъдат натоварвани с допълнителни разходи.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Енергийният сектор в Европа преживява перфектната буря – прекъсвания на електрозахранването след избухването на войната в Украйна и горещо, безветрено лято, което повиши търсенето климатици и същевременно унищожи производството на водноелектрически и вятърни турбини.