Европа

Спестяването на електроенергия е новият приоритет в Испания

От Euronews България Euronews България

Заради енергийната криза Испания предприема нестандартни мерки за пестене.

Испанските офиси, магазини и заведения за хранене вече няма да могат да настройват системите си за охлаждане под 27 градуса през лятото, нито да увеличават отоплението над 19 градуса през зимата. Така гласят новите енергоспестяващи мерки.

До 30 септември магазините ще бъдат задължени да държат вратите си затворени, а отоплителните системи ще трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността им съгласно новите мерки.

В тези сгради климатиците през зимата трябва да работят на максимум 19 градуса, а през лятото - на минимум 27. Светлините на витрините и осветлението на обществените сгради трябва да бъде спряно, когато те не се използват. Вратите трябва да са плътно затворени, когато се използва климатик или отопление. Това са мерки за адаптация.

Тереса Рибера, министър на екологичния преход в Испания

Въпреки изключването на светлините след 22:00 часа, уличното осветление няма да е обект на мерките.

Хорхе Моралес де Лабра, експерт по енергетика и електроенергия

Всеки регулиран градус е 7% спестяване. Всеки градус, с който намалим отоплението през зимата или увеличим климатика през лятото, ще доведе до средна икономия от 7 на сто. Следователно ако намалим климатика с 2 градуса, спестяваме 14%, от досегашното потребление. Това е много добра сума. Един градус може и да не изглежда значително, но е от значение.

Институциите в Испания вече прилагат подобни правила за пестене на енергия. Испанският министър-председател Педро Санчес помоли държавните служители и работещите в частния сектор да пестят енергия, като се откажат от носенето на вратовръзки на работното място.

Правителството твърди, че мерките не само ще спестят енергия, но и ще намалят сметките на домакинствата и бизнеса.

Истината е, че според мен е нещо добро. Ще влезеш в магазина който ти харесва, независимо дали вратата е отворена или не. А през лятото винаги трябва да нося яке, не жилетка. Трябва да нося яке например в киното, когато съм в автобуса, защото климатикът е толкова силен, че ме побиват тръпки от студ. Така че, да, мисля, че мярката е чудесна. През зимата трябва да носим топли дрехи, а лятото - летни.

Лаура Санс Буено, местна жителка

Тази година в страната вече имаше две горещи вълни, като температурите често надхвърляха 40 градуса няколко дни подред.