Европа

Биогазът - път към енергийната сигурност на Германия?

От Euronews България Euronews България

Руската енергийна компания "Газпром" доставя на Германия само около 20% от очакваното количество газ. Хората вече започват да говорят за зима с възможни ограничения на потреблението на енергия.

Въпреки това, някои градове са по-добре подготвени за зимата от други, защото са разработили алтернативни енергийни източници.

Заради тежката енергийна криза с драстично намалените количества газ за Германия, местните компании разработват алтернативни източници.  

На няколко часа път с кола от Берлин, тази фабрика в град Цербст използва животински отпадъци - от кокошки, крави или прасета - и ги превръща в биогаз.

Всеки работен ден произвеждаме толкова много газ, че е еквивалентно на танкер, пълен с 20 000 литра петрол.

Крис Дьоринг, собственик на инсталация за биогаз

Точно сега Германия има спешна нужда от газ.

Доставките от Русия бяха значително намалени от руската компания Газпром и Германия може да очаква зима, при която някои предприятия и домакинства ще бъдат принудени да намалят потреблението на газ.

Поне тук, в Цербст, жизненоважната инфраструктура ще може да функционира, ако доставките бъдат допълнително намалени, благодарение на инсталацията за биогаз.

С партньора тук, доставчика на газ и местните власти, ще можем да продължим да отопляваме болницата, училищата и важната инфраструктура в града.

Крис Дьоринг, собственик на инсталация за биогаз

Дали това може да бъде решение на енергийната криза за Германия и Европейският съюз?

Не и в краткосрочен план, казват експертите, тъй като производството на биогаз не е възможно да се разшири достатъчно бързо. Но в дългосрочен план това гориво ще играе все по-важна роля в Евросъюза.

Според енергийния експерт Хайко Ломан ЕС разполага с рамката "Re-Power- EU" като концепция за отказ от руския газ и биогазът трябва да играе огромна роля.

"Въпреки това повечето хора, които познавам, не смятат, че това е напълно възможно. Планът може да e неосъществим", каза още той.

Джона Келгрен от Euronews съобщава, че Германия е изправена пред огромна задача, тъй като се опитва да стане независима от руската енергия, и по-специално от руския газ.

"И биогазът, като този, който се произвежда тук, няма да бъде решение на този проблем, но би могъл да играе важна роля в бъдеще за повишаването на германската енергийна сигурност", смята Келгрен.

От Цербст, за Euronews - Джона Келгрен.