Европа

Путин към Запада: Газовите доставки могат да намалеят още

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът сам е виновен, че потокът от руски природен газ към европейските клиенти е намалял и предупреди, че количествата може да продължат да намаляват. Изявлението му, направено в Техеран, допълнително засили натиска върху Европейския съюз, който се опасява, че Русия може да спре газа, за да предизвика икономически и политически хаос в Европа през зимата. 

Путин допълни, че количеството газ, изпомпвано през газопровода "Северен поток" за Германия, ще спадне допълнително от 60 милиона на 30 милиона кубически метра на ден, или около една пета от капацитета му, ако бързо не бъде подменена газова турбина.

В края на юли, 26 юли, ако не се лъжа, трябва да бъде изпратена още една турбина за планово обслужване, за ремонт. Откъде ще вземем ремонтираната, е напълно неясно. Сега работят две турбини, те изпомпват 60 милиона кубични метра газ на ден. Ако изпратената за ремонт турбина пристигне, много добре, ще работят отново две. Ако не дойде, ще работи само една. Ще има около 30 милиона кубични метра на ден. Трябва да се изчисли какво количество може да се изпомпва през оставащата половин година.

Владимир Путин, президент на Русия 

Русия може скоро да пусне завършения газопровод "Северен поток-2", която не е влизал досега в експлоатация, но той ще има само половината от определения си капацитет, тъй като останалата част е използвана за вътрешни нужди.Путин също така предупреди Запада, че неговият план за ограничаване на цените на руския нефт като част от санкциите, ще дестабилизира световния пазар и ще доведе до повишаване на цените.

Какво общо има "Газпром" с това? Те затвориха един маршрут, после още един, наложиха санкции на газовите помпени станции. "Газпром" е готов да изпомпва колкото е необходимо. Но европейските страни сами затвориха всичко. Те попадат в същия капан както с търговията с нефт и нефтени продукти. Чуваме някои налудничави идеи за ограничаване на обемите на руски нефт и ограничаване на цената му. Същото се случва и с газа. Резултатът ще бъде същият – поскъпване. Цените на петрола ще скочат до небесата.

Владимир Путин, президент на Русия 

Руският президент посочи, че ако изпратената за ремонт в Канада турбина не бъде върната в Германия до края на юли, количествата газ по "Северен поток" ще намалеят още повече. 

Като друга причина за намаляването на доставките, Путин посочи затварянето от Украйна на клон от транзитен тръбопровод, пренасящ руски газ на Запад, през територия, контролирана от проруските сепаратисти.