Политика

Тодор Тагарев: Би било абсурдно да връщаме част от изгонените руски дипломати

От Euronews България Euronews България

Аз лично се надявам да няма отстъпления от това, което поне до момента е постигнато. Отношението към Русия винаги е разделяло българския политически елит, дори преди 1878 г. и продължава да ни разделя, с изключение на периода 1944-1989 г. Руската агресия срещу Украйна вече издигна този въпрос на много по-високо ниво, където всеки трябва ясно да заяви своите позиции.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Тодор Тагарев - служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков през 2013 г. 

„Управлението през последните месеци, а и години може би, се разделя по две оси – една ос е Европа или Евразия, а другата е корупцията или добро управление“, смята Тагарев.

Според него правителството в оставка е имало много ясни позиции, поне на декларативно ниво, по отношение на това къде сме – Европа или Евразия.

„Това е водещата ос, по която трябва да взимаме решенията. Това, което виждаме към момента обаче е като че ли другата ос надделява – дали ще търсим борба с корупцията и преминаване към едно добро управление, при това в краткосрочен план, което е трудно възможно“, коментира бившият служебен министър.

Отново ми се струва, че БСП успява да наложи своите виждания и да фокусира вниманието върху това да се борим с проблемите с корупцията, а пък другото ще решаваме по-късно. За мен това е доста рисков ход и бис се изненадал ако ДБ и ПП приемат тезите на Нинова по отношение на руските дипломати, преговорите с „Газпром“ и т.н.

Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната

По думите му промените в съдебната власт и ефективността на работата на прокуратурата са сложни въпроси, които до голяма степен не зависят от вижданията на правителството, докато отношенията с Русия, износът на оръжие и помощта за Украйна са в ръцете на изпълнителната власт.

Тагарев посочи, че фокусът на преговорите за съставянето на ново правителство е реформата в КПКОНПИ, а проблемите в сигурността остават на втори план, защото партиите разбират, че няма как да постигнат съгласие по този въпрос.

Но животът ще поиска много скоро да бъдат вземани ясни и конкретни решения. Например дали ще връщаме дипломати. За мен би било абсурдно.

Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната

„Не ми се струва много вероятно, по-малко от 50% е вероятността със сигурност“, оцени той шансът за успешно реализиране на третия мандат за съставяне на кабинет.

Тагарев прогнозира, че ако се стигне до връщане на руски дипломати у нас, това ще разбие евентуално ново управление.

Според бившия служебен министър посещението на Путин в Иран е опит да се покаже, че Русия не е изолирана.

По думите му САЩ работят от доста години за създаване на блок от страни в Близкия изток, обединени от опасността от разработване на ядрени оръжия отстрана на Иран.

„Ердоган се опитва да се позиционира като медиатор между Запада и Русия“, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.