Свят

Путин не отрече прехвърлянето на севернокорейски военни в Украйна

От Euronews България Euronews България

На заключителната си пресконференция на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан, Путин не само не отрече присъствието на военни от Северна Корея, но и обърна внимание, че съгласно ратифицирания от Държавната Дума Договор за стратегическо партньорство Москва и Пхенян могат да си оказват взаимно военна помощ.

"Когато трябва да решим нещо, ще вземем решение ... но наше суверенно решение е дали ще го приложим, дали няма да го правим, дали имаме нужда от него“, каза той в интервю за "Россия-1".

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха пакта за взаимна отбрана по време на посещението на Путин в Пхенян през юни, припомня Ройтерс.

В интервюто Путин също така отбеляза, че вече два пъти с посредничеството на Турция Украйна се е обръщала към Русия с предложения, но веднага е отхвърляла собствените си инициативи, предаде ТАСС. Руският президент посочи, че страната му не отказва контакти с Украйна по една или друга инициатива, но няма да прави компромиси с интересите си в преговорите.

На срещата на върха на БРИКС в Казан турският президент Реджеп Тайип Ердоган е връчил на Русия нови предложения за контакти с Украйна. Те се отнасят до корабоплаването в Черно море и "някои други" въпроси. От казаното от Путин обаче става ясно, че е твърде рано да се каже за какво могат да се споразумеят Русия и Украйна, тъй като не се водят преговори по същество.

Всеки изход от конфликта в Украйна "трябва да бъде в полза на Русия" и да "произтича от реалностите на бойното поле", посочи в интервюто Путин.

Според руския президент Западът започва да оценява реално ситуацията около Украйна и да променя реториката си спрямо Москва, но степента на конфронтация все още не е намалена: "Днес обаче реториката вече се промени, виждаме го и, както казах, можем само да ги похвалим за това - за това, че започват да мислят и реално да оценяват ситуацията."

Междувременно, президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че страната му се нуждае от решимостта на партньорите в изпълнението на неговия план за победа, особено на фона на информацията за особената роля на Северна Корея в подкрепа на Русия. По думите му Путин се страхува от мира и затова търси начини да засили агресията и да изведе Северна Корея на фронта.

Предварителният пакет военни помощи беше обявен от президента на САЩ Джо Байдън на 16 октомври. Пакетът от 425 млн. долара за подпомагане сигурността на Украйна включва системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, военно оборудване и други оръжия.