Свят

Путин: Западът иска да нанесе стратегическо поражение на Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент приветства ролята на БРИКС като противовес на Запада. Владимир Путин посочи на заключителната сесия на срещата на върха, че Украйна е използвана от западните сили за нанасяне на стратегическо поражение на Русия.

Алиансът, който първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разшири, за да обхване Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Турция, Азербайджан и Малайзия официално кандидатстваха за членство, а няколко други държави изразиха интерес да се присъединят.

Такива нездравословни методи и подходи водят до възникването на нови конфликти, и до изостряне на старите противоречия. По този начин се подкопава регионалната и националната стратегическа стабилност, нарушават се принципите на равнопоставеност и неделимост. Пример за това е Украйна, която беше и е използвана за създаване на критични заплахи за сигурността на Русия, като се пренебрегват нашите жизненоважни интереси и загрижеността относно нарушаването на правата на рускоезичните граждани. Сега дори не крият, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на нашата страна. Ще заявя откровено, че това са илюзорни изчисления, които могат да правят само онези, които не познават историята на Русия, които не отчитат единството, силата на духа и сплотеността на нейния народ, изковани в продължение на столетия.

Владимир Путин – президент на Русия 

Путин предложи и реформа на ООН, като се разшири представителството на страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

Китайският президент Си Дзинпин се обяви за мир и глобална сигурност. "Трябва да насърчим деескалацията в Украйна възможно най-скоро и да проправим път за политическо решение", подчерта той.

ЕК заяви чрез свой говорител, че Русия не е успяла да получи търсената подкрепа от страните от БРИКС. Това показва международната изолация на Москва. Говорителят на Комисията за външната политика Петер Стано посочи, че в приетата на срещата в Казан обща декларация няма единна позиция за войната в Украйна.