Свят

Журналист: Няколко страни от БРИКС са настояли да не се върви към директна конфронтация със Запада

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което можем да откроим след разговора на руския президент Путин с китайският лидер Си Дзинпин е, че Китай отново потвърди ангажимента си за стратегическо партньорство с Русия, както и сътрудничество в различни сфери.

Това каза журналистът Тодор Радев във връзка със срещата на БРИКС, която събра лидерите на 36 държави в руския град Казан.

По време на срещата на БРИКС Си Дзинпин не беше толкова във фокуса на вниманието, което означава, че този форум имаше може би две цели – едната в общностен план, а другата в по-национален план – всяка от държавите имаше свой дневен ред, който се опита да демонстрира.

„Срещата на БРИКС приключи с една доста обемна декларация от 43 страници, в която никъде не се говори за Запада, САЩ или Европа, още по-малко пък като съперници. Според някои анализатори Китай и други страни в БРИКС, като Индия, са настоявали да не се върви към директна конфронтация на блоково ниво“, обясни Радев.

Според него молбата за членство в БРИКС, която Турция подаде, се разглежда в Китай като опит на страната да продължи да играе ролята на балансьор между Изтока и Запада.

Целия разговор вижте във видеото.