Европа

Срещата на БРИКС в Русия предизвиква безпокойство в Европа

От Euronews България Euronews България
BRICS Russia AP Снимка: АП

Китайският лидер Си Дзинпин, индийският Нарендра Моди, турският Реджеп Тайип Ердоган и вероятно дори генералният секретар на ООН присъстват на противоречива среща в Русия на група, която заплашва да задмине икономическото влияние на ЕС.

 

Разширената среща на нововъзникващите икономики, която се провежда в Казан, Русия, предизвиква тревога сред политиците в ЕС.

Клубът, създаден през 2009 г., вече включва не само Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка - първоначалните членове, чието съкращение му даде името БРИКС, и чиито лидери Си Дзинпин, Нарендра Моди и Владимир Путин ще се срещнат през следващите дни.

От 1 януари към клуба се присъединиха и Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, създавайки блок, който представлява над 37 % от световния БВП и който може да се окаже в противоречие с други институции като Г-7 и НАТО.

Но заплахата за съществуващата хегемония, ръководена от САЩ, не е непосредствена, твърди Стюарт Патрик от фондация „Карнеги“.

 

Сила или слабост е разширяването?

„Това е неформален клуб, те са обединени най-вече в смисъла на това, срещу което са“, а именно икономическия ред, който смятат, че е настроен срещу тях, каза Патрик, старши сътрудник в мозъчния тръст, пред Euronews.

С накърняването на свободната търговия, нахлуването в Украйна и напрежението в Тайван отношенията на ЕС с Китай стават все по-разкрепостени, а с Русия повече или по-малко се сриват.

Но разширяването на членството в БРИКС всъщност може да отслаби съюза, твърди Патрик.


„С добавянето на нови членове разнообразието и хетерогенността просто ще направят още по-трудно за БРИКС да излезе с последователен мироглед и политики“, каза той.

„Цялото това нещо изглежда наистина впечатляващо на голямата карта на света ... но по отношение на неговото единство, мисля, че тук ще трябва да се почешете по главата и да погледнете два пъти“, добави той.

С регионалните си съперници Китай и Индия групировката вече има своите вътрешни напрежения; новите членове като Саудитска Арабия и Иран са „исторически смъртни врагове“, каза Патрик.

 

Противоречиви присъствия

Най-противоречивият потенциален нов член е Турция, чийто президент Реджеп Тайип Ердоган също пътува до Русия.


Страната разполага с втората по големина армия в НАТО и исторически е била свързана със Запада. Неотдавна външният ѝ министър намекна, че геополитическата промяна се дължи на това, че многократно е била отхвърляна за членство в ЕС.

„Това е пример за това, че Турция показва, че има други дипломатически възможности и съюзи“, каза Стюарт. „Това позволява на Ердоган да поеме мантията на защитник на нововъзникващите сили, а не просто да бъде в крак със Запада.“

Но най-голямо внимание привлича присъствието на друг европеец.

Антониу Гутериш, бившият португалски министър-председател, който сега е генерален секретар на ООН, очевидно ще присъства - нещо, което украинското външно министерство определи в публикация на Х като „погрешен избор, който не допринася за каузата на мира“ и „вреди на репутацията на ООН“.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис се включи в хор, като в публикация в Х нарече постъпката на Гутериш „неприемлива“.

Говорителите на Гутериш не отговориха на молбата за коментар от страна на Euronews.

 

 

Посещението на Гутериш в Русия може да има основателни причини, като например насърчаване на мирна инициатива, но Патрик е предпазлив.

„Това може да се разглежда като легитимиране на политиката на Владимир Путин... Не виждам особени ползи от това“, казва той.

За други притесненията относно БРИКС са не толкова геополитически, колкото икономически - предвид потенциалната мощ на блока, който сега е два пъти и половина по-голям от икономическия размер на ЕС.

Бившият италиански министър-председател Енрико Лета заяви тази седмица, че срещата на върха на БРИКС подчертава необходимостта Европа да обедини усилията си и да интегрира икономиките си - тема на доклад, който той изготви по-рано тази година.

 

Укрепването на единния пазар на ЕС е въпрос на това „дали искаме в близко бъдеще да станем колония на САЩ или на Китай“, заяви Лета пред евродепутатите в понеделник.