Свят

Путин: Формира се многополюсен световен ред

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
BRICS

Формира се необратим „многополюсен световен ред“, заяви президентът Владимир Путин при откриването на срещата на върха на БРИКС в централния руски град Казан.

„В ход е процес на формиране на многополюсен световен ред - динамичен и необратим процес“, заяви Путин пред събралите се лидери на държави, включително Индия и Китай, при официалното откриване на срещата на върха. | БГНЕС

Среща на върха: Владимир Путин е домакин на БРИКС

Палестинският лидер Махмуд Абас, египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси, иранският президент Масуд Пезешкян и президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо пристигнаха в руския град Казан за среща на блока на развиващите се икономики БРИКС. 

Алиансът, който има за цел да се противопостави на световния ред, ръководен от Запада, първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Той се разраства, като през януари към него се присъединиха Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха официална молба. 

 

Благодарен съм, че се отзовахте на нашата покана и лично дойдохте тук за срещата на върха на БРИКС. Трябва да вземем редица важни решения, насочени към по-нататъшно подобряване на дейността на асоциацията и укрепване на многостранното сътрудничество в нейните рамки.

Владимир Путин, президент на Русия

Основната тема, която обединява членовете на БРИКС, е разочарованието им от водените от Запада институции за глобално управление, особено що се отнася до икономиката. Партньорите от БРИКС искат да намалят зависимостта си от щатския долар и системата SWIFT - международна мрежа за обмен на съобщения за финансови транзакции, от която руските банки бяха отрязани през 2022 г.

Руските официални лица вече смятат срещата за огромен успех. Очаква се Путин да проведе около 20 двустранни срещи. Той вече се срещна с индийския министър председател Нарендра Моди.

 

Преди всичко ми позволете да Ви благодаря от все сърце за Вашето приятелство, за Вашето топло гостоприемство. Радвам се, че имах щастието да дойда в този красив град, за да участвам в срещата на върха на БРИКС. Индия има дълбоки исторически връзки с този град, а след откриването на Генералното консулство на Индия в Казан отношенията ни ще станат още по-силни.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия

В четвъртък Путин ще се срещне и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който ще направи първото си посещение в Русия от повече от две години. Гутериш многократно е критикувал действията на Русия в Украйна. А от своя страна, президентът на Украйна Зеленски критикува посещението на Гутериш на руска територия. Украински официални лица отсъдиха, че подобно посещение накърнява репутацията на ООН.   

Разширената група БРИКС вече представлява около 45% от световното население и 25% от световния брутен вътрешен продукт.