Свят

САЩ, Украйна и Южна Корея потвърдиха за севернокорейски войници в Русия

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

В първото публично потвърждение от страна на САЩ министърът на отбраната Лойд Остин заяви , че има доказателства, че севернокорейски войски се намират в Русия и остава да се види какво ще правят там.

Като продължаваме да разглеждаме въпроса, има доказателства, че в Русия има войски на КНДР. Какво точно правят те - остава да се види. Това са неща, които трябва да изясним.

Лойд Остин, Министър на отбраната на САЩ

Часове по-рано началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви, че първите севернокорейски части се очаква да пристигнат в руската Курска област през октомври. Буданов каза, че около 11 000 севернокорейски военнослужещи ще бъдат „готови да се сражават“ в Украйна до 1 ноември. В замяна Русия помага на Северна Корея да избегне санкциите и да развие ядрения си потенциал, включително предоставяйки технологии за по-малки тактически ядрени оръжия и системи за изстрелване на ракети от подводници.

Шефът на разузнаването на Южна Корея заяви, че около 3000 севернокорейски войници са били изпратени в Русия и сега те се обучават с дронове и друго оборудване, преди да бъдат разположени на бойните полета в Украйна.

Разполагането на приблизително 10 000 войници, което Северна Корея и Русия планираха, се очаква да стане някъде през декември.

Чо Тае Йонг, директор на Националната разузнавателна служба

Владимир Зеленски по-рано каза, че според военното разузнаване някои севернокорейски офицери вече са в окупираните територии на Украйна.