Свят

Лойд Остин: Севернокорейски войски се намират в Русия. Южнокорейски депутати твърдят, че са 3 хиляди души

От Euronews България Euronews България
Lloyd Austin AP Снимка: АП, архив

Северна Корея е изпратила 3000 военнослужещи в Русия, за да подкрепят силите на Кремъл във войната в Украйна, и се очаква още хиляди да ги последват, заявиха южнокорейски депутати, цитирани от Ройтерс.

Пхенян е обещал да предостави общо около 10 000 военнослужещи, чието разполагане се очаква да приключи до декември, заявиха пред репортери депутатите, след като бяха информирани от националната разузнавателна агенция на Южна Корея.

Оценката е два пъти по-голяма от предишната.

„През септември и октомври бяха открити признаци за обучение на войски в Северна Корея“, заяви след брифинга Пак Сун Уон, член на парламентарната комисия по разузнаването.

„Изглежда, че войските вече са разпръснати в множество тренировъчни центрове в Русия и се адаптират към местната среда“, добави той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че има доказателства, че севернокорейски войски се намират в Русия, въпреки че все още не е ясно какво ще правят там.

Остин заяви, че би било „много, много сериозно“, ако те се готвят да се бият заедно с Русия в Украйна, както твърди Киев.

„Има доказателства, че в Русия има войски на КНДР“, заяви Остин пред репортери в Рим, използвайки официалното име на Северна Корея - Корейска народнодемократична република.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че техният брой е близо 12 хиляди. Същевременно продължават руските атаки по цели в Украйна. Вижте повече: