Европа

Сеул призова Пхенян да оттегли войските си от украинска територия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Президентът Володимир Зеленски призова за решителни действия от страна на партньорите на Украйна. След срещата с държавния секретар на САЩ Лойд Остин, на която беше обявен нов пакет от помощи в размер на 400 млн. долара, Зеленски заяви, че Путин желае да ескалира агресията. 

 

Нуждаем се от решителни действия от страна на нашите партньори, особено в светлината на съобщенията за новата роля на Северна Корея в подкрепа на Русия. Очевидно е, че Путин се страхува от мира, поради което търси начини да ескалира агресията и да привлече Северна Корея на фронтовата линия. Това е очевиден сигнал към целия свят за това кой не иска нищо друго освен война.

 Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно, през последните дни украински официални лица публикуваха видеоклип, за който се твърди, че показва севернокорейски войници, които са облечени с руски военни дрехи. Русия отрича да е използвала севернокорейски войски във войната си с Украйна. 

Държавните медии в Пхенян не са коментирали въпроса. От своя страна, министерството на външните работи на Южна Корея призова за „незабавно“ изтегляне на севернокорейските войници от войната в Украйна. 

Украински власти и медии, че руските сили са атакували град Кривой Рог с ракети през нощта. Съобщава се, че общо девет души са потърсили медицинска помощ за наранявания, получени по време на атаките, включително 12-годишно момиче. 

 

Децата бяха ужасени. Беше им много трудно да заспят. Бяха забравили колко е страшен звукът на бомбардировките. За щастие, апартаментът е непокътнат. Но какво следва? Не знаем. 

Юлия, местен жител

Нанесени са щети на хотел, няколко многоетажни жилищни блока, културен дом, банка и поща. Повредени са и около 15 автомобила.