Европа

Американският министър на отбраната пристига в Украйна на фона на продължаващи руски атаки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването.

Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването.

В Кривой Рог в резултат на ракетен удар бяха ранени четирима души.

Масирана атака с дронове е имало и по столица Киев. Нанесени са щети на жилищни сгради. Един човек е пострадал от отломки от прехванати летателни апарати. Поне 10 дрона са били насочени срещу града на няколко вълни, но са били унищожени. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило 18 украински дрона през миналата нощ. Най-много от тях – 11 – са били свалени над територията на Ростовска област.

Russia Ukraine War Harkov AP Снимка: AP

Междувременно, в Киев пристигна американският министър на отбраната Лойд Остин. Визитата се разглежда като израз на американската подкрепа за Украйна малко повече от две седмици преди президенските избори в САЩ. Това е четвъртата визита на Остин в Украйна и вероятно последна в качеството му на ръководител на Пентагона в администрацията на Джо Байдън.

Ще продължим да подкрепяме Украйна в усилията ѝ да защити суверенната си територия“, заяви Остин пред репортерите, пътуващи с него към Украйна. „Виждаме как с времето боевете еволюират. Всеки път, когато еволюират, ние откликваме на украинските нужди, за да сме сигурни, че (украинците) ще са ефективни на бойното поле“, допълни той, предаде БТА.

Президентските избори в САЩ на 5 ноември изправят бившият държавен глава и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп в оспорвана надпревара с вицепрезидентката и кандидат на Демократическата партия Камала Харис.

Тръмп даде сигнал, че ще предоставя по-малко помощ на Украйна в сравнение с Байдън, което може да лиши Киев от най-големия му военен и финансов поддръжник.

Остин омаловажи подобни опасения.

„Наблюдавах двупартийната подкрепа за Украйна през последните две и половина години и категорично очаквам, че ще продължим да наблюдаваме двупартийната подкрепа от Конгреса“, заяви той.