Свят

Байдън и Шолц увериха Украйна в твърдата си подкрепа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Biden Olaf Scholz AP Снимка: AP

 Президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Олаф Шолц подчертаха споделена отговорност за продължаващата подкрепа за Украйна.

Това се случи в рамките на прощалното посещение на Байдън до Берлин и беше последвано от срещи при закрити врати с други европейски съюзници.

С канцлера обсъждаме продължаващите усилия за търсене на подкрепа за украинските въоръжени сили. Да помогнем за възстановяване на гражданската енергийна инфраструктура на Украйна, която е подложена на постоянни бомбардировки от Русия. Да помогнем на Украйна да се възстанови, като отключим стойността на замразените руски активи.

Джо Байдън – президент на САЩ

Олаф Шолц потвърди подкрепата на страната си за Украйна. Но и изрази резерви към някои аспекти от плана за победа на Украйна.

Още от началото на войната координирахме много тясно действията си през Атлантика. Това ни направи силни. Алиансът стана по-силен. Ще продължим да го правим. Подкрепяме Украйна възможно най-силно.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

В същото време канцлерът подчерта, че не трябва да се допуска НАТО да стане страна във войната.

По-рано Байдън беше удостоен с най-високото гражданско отличие на Германия – Ордена за заслуги – за неговия принос към развитието на трансатлантическите отношения.