Свят

Байдън посъветва Израел да не удря петролни находища в Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ заяви на изненадващ брифинг в Белия дом, че би помислил за алтернатива на удар срещу иранските петролни находища, ако беше на мястото на Израел. Джо Байдън добави, че според него израелските власти все още не са решили как да отговорят на ракетната атака на Техеран.

 

Вижте, израелците не са решили как да отговорят на ракетния удар, текат дискусии за това. Ако аз бях на тяхно място, щях да помисля за алтернативи на удари срещу петролни находища.

Джо Байдън – президент на САЩ

Напрежението между Иран и Израел се покачи, докато израелските военни преценяват вариантите си за ответни действия след ракетната атака на Техеран във вторник.

На въпрос на журналист дали смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху се опитва да повлияе върху президентските избори в САЩ, като не се съгласява на дипломатическо решение за войната, Байдън отговори:

 

Никоя администрация не е помогнала на Израел повече от моята. Никоя. Мисля, че Били трябва да помни това. А дали се опитва да повлияе на изборите, не знам. Но не разчитам на това.

Джо Байдън – президент на САЩ 

А междувременно 45-ят президент на САЩ и настоящ кандидат за Белия дом Доналд Тръмп заяви на митинг в Северна Каролина, че иранските ядрени съоръжения "трябва да бъдат ударени", визирайки изказване на Байдън от по-рано тази седмица.

Тръмп говори пред аудитория във Файетвил, където има масово присъствие на военнослужещи.