Свят

Елена Поптодорова: Иран не можеше да остане безучастен след убийството на Хасан Насрала

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Много преждевременно и опасно е да се говори за глобална война в Близкия Изток, не бива дори да се внушава идеята за такова развитие. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова.

По думите ѝ горещият конфликт е налице, но той не е нов.

Ако се върнем назад в годините ще проследим една цикличност, която се проявява още от 1978 г. Тогава Организацията за освобождение на Палестина (ООП), предшественик на днешните организации, отвлече граждани от Хайфа. Израел окупира Южен Ливан, наложи се и намесата на САЩ в постигането на примирие през 1981 г.

„Неслучайно споменавам тези далечни години, за да покажем на хората сложния характер на тези отношения и на сблъсъците“, посочи дипломатът.

Тя обясни и какво провокира нападението на Иран над Израел:

След убийството на Хасан Насрала, когато обаче загина и един бивш генерал от иранските въоръжени сили и разузнаване, Техеран не можеше да остане безучастен. Вече беше невъзможно да няма видима и дори силова реакция на Техеран.

По думите на Елена Поптодорова, новият президент на Ливан вече е получил обвинения в мекушавост, той е трябвало да покаже, че защитава иранския изконен интерес.

Целия разговор вижте във видеото.