Свят

Проф. Владимир Чуков: Отговор от Израел към действията на Иран със сигурност ще има

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не бива да вървим към апокалиптичния сценарий, в който да има непрекъсната размяна на удари между Иран и Израел, както и намеса на САЩ. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Че ще има удар от Израел, няма никакво съмнение. Въпросът и какъв ще бъде той, кога ще бъде, очевидно е, че няма да прилича на този, който видяхме през април“, категоричен беше той.

 

През април бяха изстреляни 300 летателни апарата, половината от които бяха дронове, които бяха много лесно прихванати. Около 70 бяха балистични ракети, а останалите бяха крилати ракети. Сега са някъде около 180 балистични ракети и в момента се спори какъв е процентът на успеваемост.

Проф. Чуков обясни, че формированието Иранска революционна гвардия, поела отговорност за нападението, е държава в държавата.

Това са елитните въоръжени сили на ислямската република Иран, те всъщност са подбраните хора, на които има най-голямо доверие върховният ръководител. Всъщност Иран има две държави. Едната се ръководи от президента, а другата е тази около духовния ръководител, който си има собствена гвардия – въоръжени сили, които са подчинени само на него.

Това формирование, обясни още проф. Владимир Чуков, е обявено за терористично в САЩ. „Това е една стопанска империя, те ръководят нефтения център, имат собствени компании в нефтодобивната индустрия на Иран. Те също така ръководят и иранското ядрено досие. Това е държава в държавата“, коментира още арабистът.

Целия разговор вижте във видеото.