Свят

Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел заяви, че ще отговори на най-голямата досега атака на Иран срещу страната. Това се случи, след като Иран изстреля десетки ракети към страната в отговор на убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала. По-рано през деня Израел заяви, че е започнал „ограничена и локализирана“ сухопътна операция срещу подкрепяната от Иран групировка в Ливан, като същевременно продължава обстрела с ракети в Бейрут. Израелските сили за отбрана заявиха, че според тях Иран е изстрелял 180 „снаряда“ по страната. От там добавят, че са прихванали по-голямата част от ракетите. По време на нападението е загинал най-малко един човек, а няколко са били ранени.

Иран направи голяма грешка тази вечер - и ще си плати за нея. Режимът в Иран не разбира нашата решимост да се защитаваме и решимостта ни да отмъщаваме на нашите врагове.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

На свой ред Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран заяви, че цел са били три израелски военни бази около Тел Авив. Те също така се заканиха да продължат с атаките, ако сраженията в Ливан и Газа не спрат.

Въоръжените сили на Иран са готови както за отбранителни, така и за нападателни действия, за да повторят тази операция с многократно по-голяма интензивност. Ако ционисткият режим не бъде овладян от Америка и Европа, днешната операция ще бъде повторена с много по-голяма сила.

Генерал Мохамед Багери, началник на съвместния щаб на въоръжените сили на Иран

От своя страна Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди това, което нарече „ескалация след ескалация“. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел също призова за незабавно прекратяване на огъня в региона. А Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пълната подкрепа на САЩ за Израел и определи атаката на Иран като „неефективна“. Белият дом също така обеща „тежки последствия“ за Техеран, а говорителят Джейк Съливан заяви на брифинг във Вашингтон, че САЩ „ще работят с Израел, за да направят това“.

Ние ясно заявихме, че трябва да има последствия. Няма да навлизам в темата какви са тези последствия, но това са теми, по които ще се координираме с нашите израелски колеги.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент

Междувременно сраженията в ивицата Газа продължават. Местните власти съобщиха, че при израелските въздушни удари са загинали най-малко 37 души. Израелските военни заявиха, че са се насочили към командни центрове, използвани от ислямисткия военен враг Хамас.