Свят

Гутериш осъди иранската ракетна атака по Израел (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Antonio Guterish AP Снимка: AP архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди ракетната атака на Иран срещу Израел, след като Израел го критикува, че не е посочил конкретно Техеран, когато първоначално осъди „разширяващия се конфликт“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Както би трябвало да е очевидно вчера в контекста на осъждането, което изразих, аз отново категорично осъждам вчерашните масирани ракетни атаки на Иран срещу Израел“. заяви генералният секретар Гутериш на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Израел обяви по-рано през деня ръководителя на ООН Антонио Гутериш за „персона нон грата“. Страната го обвини, че не е осъдил изрично ракетното нападение на Иран срещу Израел. 

„Всеки, който не може недвусмислено да осъди отвратителната атака на Иран срещу Израел, не заслужава да стъпи на израелска земя. Това е един антиизраелски генерален секретар, който оказва подкрепа на терористи, изнасилвачи и убийци“, заяви външният министър Израел Кац.

Кац посочи, че Гутериш, който според него подкрепя „убийците от Хамас, Хизбула, хусите, а сега и Иран, корабът-майка на световния терор, ще бъде запомнен като петно в историята на ООН за идните поколения“.

След ракетното нападение на Иран срещу Израел късно на 1 октомври Гутериш осъди „разширяващия се конфликт в Близкия изток“.

„Това трябва да спре. Абсолютно се нуждаем от прекратяване на огъня“, каза ръководителят на ООН.

Израел е остър критик на ООН. Връзките между страната и международния орган се влошиха още повече след атаките на Хамас от 7 октомври.

Гутериш многократно е призовавал за прекратяване на огъня, за да се спрат сраженията както в Газа, така и в Ливан.