Европа

Олаф Шолц: Западните Балкани трябва да вървят заедно към ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха шестте държави от Западните Балкани в Берлин като част от 10-ата среща на върха на Берлинския процес.

Лив Щрауд – кореспондент на Euronews в Берлин


Инициативата има за цел да обедини страни като Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Северна Македония, за да подпишат споразумения, които да им позволят да станат членки на ЕС. На срещата бяха подписани 5 от 6 споразумения и бяха свалени ограниченията за износ на стоки от Сърбия за Косово.

Шолц подчерта, че държавите могат да вървят напред само заедно, въпреки че някои от тях ще изпълнят условията по-бързо от други. Той насърчи страните да си помагат взаимно.

Черна гора се смята за първата страна, която ще бъде интегрирана в Европа, въпреки че процесът е започнал преди повече от 20 години. Докато Черна гора очаква да изпълни всички критерии за членство преди 2028 г, Шолц заяви, че се надява целият процес да приключи преди 2030-а.

Но тъй като кандидатурите за членство на Украйна и Молдова бяха ускорени заради пълномащабната война на Русия, това вероятно ще остави горчив вкус в балканските държави.